6 manieren om tijdens de vakantie nog beter te worden als leerkracht!

14 juni 2018

Twee maanden herbronnen en tot rust komen, en er in september terug staan als herboren. Wat een zalig vooruitzicht, toch? De zomervakantie biedt je de kans om je eindelijk te verdiepen in die dingen die tot nu toe enkel op je to do-lijstje stonden.

Professionalisering van leraren is meer dan het deelnemen aan een éénmalige pedagogische studiedag of het volgen van een vorming. Hieronder vind je 6 manieren waarop je in juli en augustus heerlijk in de diepte kan duiken.

  1. Ontdek Pinterest

Mag het voor jou lekker concreet en visueel? Dan biedt Pinterest.com een schat aan informatie. Zoektermen als “classroom differentiation”, “classroom management”, “classroom instruction”… leiden je naar heel wat interessant beeldmateriaal en achtergrondinformatie. Je kan ook zelf een Pinterest-pagina aanmaken met ideeën die je zelf wilt aandragen.

  1. Volg een blog. Of maak er een.

Vlaanderen kent heel wat bloggers die interessante verhalen te vertellen hebben. Bij de ene lees je wat meer sociaal-constructivisme, de andere brengt een snuifje cognitieve psychologie, en weer anderen zorgen voor het briesje zelfgestuurd leren. Klinkt dit chinees? Geen nood. Ze leggen het allemaal zo haarfijn uit, dat je het zelf kan gaan toepassen in de praktijk.

Dit zijn alvast onze aanraders om tijdens een regenachtige vakantiedag in weg te duiken:

  1. Word fan van Carol Ann.

Ken je Carol Ann Tomlinson? Carol is een bevlogen Amerikaanse die haar onderwijscarrière startte als lerares in een public school.Ze specialiseerde zich in onderwijs voor leerlingen met grote ondersteuningsbehoeften en leerlingen met leervoorsprong en nood aan uitdaging. Na 21 jaar praktijkervaring dook ze de academische wereld in en ging ze volop aan het publiceren. Haar voornaamste topic is differentiatie.

Op Youtube vind je heel wat interessante filmpjes waarin Carol A. Tomlinson handige tips geeft voor leraren die aan het differentiëren willen gaan. Ze geeft heel concrete antwoorden op heel concrete vragen zoals:

  1. Lees een boek.

Drie boekentips, die je zowel aan het zwembad als in je luie zetel kan verslinden.

Leren Zichtbaar maken (John Hattie)

Wanneer je met Hattie aan de slag gaat weet je: dit is degelijk want onderzocht. Geen glad ijs om je op te begeven, maar duidelijke stappenplannen om te komen tot een goede les en een zelf reflectieve houding als leraar.

Win Win Discipline (Spencer Kagan)

Een vrolijk boeltje leerlingen bij elkaar, dat kan al eens leiden tot een even vrolijke, maar iets minder wenselijke, chaos. Dit boek staat vol met ideeën om overzicht en rust te bewaren in de klas en alle leerlingen op een betrokken manier bij de les te houden. Het negatieve stigma dat het woord “discipline” al even met zicht meedraagt, wordt daarbij vrolijk (alweer) overboord gegooid.

Klaskit, tools voor topleraren (Pedro De Bruyckere)

Ook hier: concrete vragen met een antwoord om u tegen te zeggen. Pedro verwijst naar het meest recente onderzoek om zijn antwoorden te staven. Hoedje af voor dit zeer degelijke en makkelijk toegankelijke boek.

 

  1. Drink een cocktail…

… maar vooral: doe dat niet alleen. Neem terug contact op met een vriend(in) die je kent van op de lerarenopleiding. Na meer dan 5 jaar de draad terug oppikken en bekijken hoe jullie allebei geëvolueerd zijn, kan heel inspirerend zijn. Zeker met vragen als deze verbreed je je blik, en hoor je onmiddellijk heel wat pro’s en contra’s die je kunnen voeden voor een volgend debat in de vakgroep:

“Dat evaluatiebeleid bij jullie op school, hoe ziet dat er dan uit?”

“Evalueren jullie bij talen enkel nog met taaltaken en geen kennis meer?”

“Weten jullie op school al hoe jullie de modernisering van het secundair gaan vorm geven?”

“Wat doen jullie met (ex-)OKAN-leerlingen in de klas?”

  1. Luister naar een Podcast.

Deze zomer van plan om aan het schilderen te gaan? De tuin volledig in orde te zetten? Nieuwe tegels te leggen?

Oortjes in en luisteren maar. Onderstaande website biedt heel interessante Podcasts met mensen die elke dag in het werkveld staan.

 

https://buitendekrijtlijnen.wordpress.com/

En nu de bal toch voor het doel ligt: ook deelnemen aan onze e-course is natuurlijk een optie. Op je eigen tempo maak je je het thema differentiatie helemaal eigen. Meer informatie op www.lerendifferentieren.be

Jan Royackers
jan@schoolmakers.be

Deze blog verscheen ook op de website van Leren Differentiëren, een e-course voor leraren secundair onderwijs die zich willen verdiepen in differentiatie.

Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten, publicaties en verhalen?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Schoolmakers begeleidt leer- en veranderprocessen in scholen, van kleuter- tot volwassenenonderwijs. Wij werken nauw samen met raden van bestuur, directies, leerkrachten, leerlingen, oudercomités, pedagogisch begeleiders, ... Wij leveren maatwerk.

Volg ons op Twitter @Schoolmakers
Twitter feed is op dit moment niet beschikbaar.
Schoolmakers op Facebook Schoolmakers op Youtube
Schoolmakers CV, Dorpsstraat 1, BE-3020 Winksele - info@schoolmakers.be © 2024 Schoolmakers - Disclaimer & Privacy - Verkoopsvoorwaarden

Website door rubenvaes.be