Gratis tweejarig leertraject voor onderwijskundig schoolleiders

29 september 2021

Leersprongen mogelijk maken als schoolleider 

Gratis tweejarig leertraject voor onderwijskundige schoolleiders

Dankzij verschuivingen zijn er bijkomende plaatsen, zowel voor basis als secundair!

Word de beste onderwijskundige schoolleider die in jou schuilt. Dat is de ambitie die we nastreven in het traject “Leersprongen mogelijk maken als schoolleider”. 

Dit tweejarig opleidingstraject staat open voor schoolleiders uit het (buitengewoon) basis en secundair onderwijs. Eén dag in de maand word je in je leergroep begeleid in het verfijnen van je leiderschap en van je inzichten omtrent onderwijseffectiviteit. Twee keer komen we samen met alle groepen die dit traject volgen om te leren van elkaar. Dit alles is mogelijk dankzij het plan Vlaamse Veerkracht van de Vlaamse Overheid. 

Voor wie is dit traject bestemd?

 • Je schrijft je in met een leergroep van minstens 3 collega’s die officieel het mandaat van directeur dragen. Ook coördinatoren, leerlingenbegeleiders… mogen aansluiten, zolang hun (pedagogisch) directeur ook deelneemt. 
 • Jullie behoren tot een groep die reeds samengewerkt heeft en dit in de toekomst zal blijven doen (omdat je bijvoorbeeld deel uitmaakt van dezelfde scholengroep) of je start een nieuwe leergroep. Voorwaarde is dan wel dat je ook na dit traject blijft leren met elkaar (bijvoorbeeld in een intervisiegroep, lerend netwerk…). 
 • Kortom: minstens 4 deelnemers, elk in een directeurs-ambt binnen een ander instellingsnummer, en mogelijk aangevuld met mensen die een relevante rol opnemen in het schoolbeleid. 

Wat komt aan bod?

 • Je krijgt een duidelijk kader aangeboden rond effectief onderwijskundig leiderschap, ontwikkeld in samenwerking met de UAntwerpen (Debruyne, Larock en Vanhoof, 2019). 
 • Je neemt zowel aan het begin als aan het einde een gevalideerde 360°-bevraging af bij je leerkrachten, collega’s en eventueel bestuurders om in kaart te brengen welke sterktes en kansen ze bij jou detecteren. 
 • We ondersteunen je in het uitstippelen van een persoonlijk groeiplan. 
 • Je krijgt een helder en toegankelijk kader rond onderwijseffectiviteit aangeboden.
 • We ondersteunen je in het in kaart brengen van de onderwijseffectiviteit op jouw school én de noden die het team aangeeft om nòg effectiever onderwijs vorm te geven. 
 • Je ontwikkelt in samenspraak met je team een professionaliseringsbeleid dat inspeelt op deze doelen en noden. 
 • Je leert volop van elkaar, binnen je leergroep en leergroepoverstijgend. 
 • Je krijgt workshops en begeleiding aangeboden die inspelen op de uitdagingen die jij tijdens dit traject tegenkomt op jouw school. 
 • Kortom, je buigt je over je kerntaak als onderwijskundig schoolleider: zorgen dat zoveel mogelijk leerlingen zoveel mogelijk bijleren, en dat zo graag mogelijk doen. 

Hoe meld je je aan?

 • Met vragen kan je terecht op jan@schoolmakers.be
 • Deze projectfiche biedt nog meer gedetailleerde informatie. 
 • Aanmelden kan via dit formulier. 
 • Er is nog plaats voor 4 leergroepen, ongeacht buitengewoon, basis of secundair onderwijs. Kandidaatstelling kan tot en met 15 oktober. De 4 snelst aangemelde groepen kunnen zeker deelnemen. 

Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten, publicaties en verhalen?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Schoolmakers begeleidt leer- en veranderprocessen in scholen, van kleuter- tot volwassenenonderwijs. Wij werken nauw samen met raden van bestuur, directies, leerkrachten, leerlingen, oudercomités, pedagogisch begeleiders, ... Wij leveren maatwerk.

Volg ons op Twitter @Schoolmakers

JA we moeten samen met de scholen nog beter inzetten op taalrijke omgevingen in de kleuterklas. NEEN dat gaan we niet doen door gezinnen die het al lastig hebben te straffen. Hear Hear voor de oproep om samen toe te werken naar een positief taalproject. #schoolmakers

15 bestuurders @ 7 #coöperaties -@rescoopv 's #Druifkracht & NAVITAS; #werkerscoöperaties @tintelijn #OMGEVING & #hota; #Tweeperenboom & #Schoolmakers namen deel aan onze 2-daagse @CeraCoop @KCO_KULeuven. Merci @FredDufays, Johan, @AMVangeenberghe @lieve_jacobs & @HannesHollebecq

Schoolmakers op Facebook Schoolmakers op Youtube
Schoolmakers CV, Dorpsstraat 1, BE-3020 Winksele - info@schoolmakers.be © 2023 Schoolmakers - Disclaimer & Privacy - Verkoopsvoorwaarden

Website door rubenvaes.be