Ondersteuningsnetwerken

Ondersteuningsnetwerken hebben de laatste jaren enorme veranderingen doorgemaakt. Hun job is verschoven van het meer individueel ondersteunen van een leerling binnen een bepaalde moeilijkheid naar het meer ondersteunen van de leerkrachten en de school. Dit binnen de uitdagingen die sowieso al in een klas of school liggen. De combinatie van zowel het kijken naar de noden van het kind als kijken naar de noden van een klas of school is vaak een pittige opdracht. Daar heb je zowel de expertise voor nodig rond een bepaalde moeilijkheid, een bepaald type, als de expertise rond onderwijs in zijn geheel, denk maar aan differentiëren, het zorgcontinuüm, eigenaarschap geven aan leerlingen, krachtige leeromgeving, ouderpartnerschappen,…

Voor vele ondersteuners is het nog zoeken naar het evenwicht tussen de kindgerichte ondersteuning en de klas- en schoolondersteuning. Naar manieren om deze ondersteuningen op een gedragen manier te laten binnensijpelen in een school. Ook persoonlijk is het vaak een zoektocht naar wat de veranderingen met hen doen en hoe ze daarmee kunnen omgaan.

Ondersteuners zijn mensen die vaak een bepaalde expertise hebben opgebouwd, sommigen binnen onderwijs, sommigen daarbuiten. Er zijn startende ondersteuners die nog bijna nooit in onderwijs hebben gestaan maar wel een enorme expertise hebben opgebouwd binnen een bepaald ‘type’.

We willen zowel inzetten in het versterken van ondersteuners die nog zoekende zijn in de bewegingen die ondersteuningsnetwerken maken zodat ze nog meer in hun sterkte kunnen gaan staan.

Ook willen we inzetten op het versterken van die ondersteuners die nog weinig tot geen ervaring hebben binnen onderwijs. We bieden hen een ‘masterclass onderwijs’ aan. Daarin hebben we het zowel over thema’s als differentiëren, het werken binnen het zorgcontinuüm en de brede basiszorg, UDL en klasmangement, als over het omgaan met weerstand en jezelf een plaats geven binnen een lerarenteam.

Interesse?
Mail naar info@schoolmakers.be

Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten, publicaties en verhalen?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Schoolmakers begeleidt leer- en veranderprocessen in scholen, van kleuter- tot volwassenenonderwijs. Wij werken nauw samen met raden van bestuur, directies, leerkrachten, leerlingen, oudercomités, pedagogisch begeleiders, ... Wij leveren maatwerk.

Volg ons op Twitter @Schoolmakers

Heel wat scholen maken de omschakeling naar gedeeltelijk of volledig #afstandsonderwijs. In deze blog bundelt ons Team Digitaal heel wat geleerde lessen uit de afgelopen twee jaren om jullie zo goed mogelijk te ondersteunen. https://buff.ly/32rz7yP

Waar moet het onderwijs de komende jaren op inzetten? Wij vroegen het aan @VanDammeEDU: onderzoeker én keynote-spreker op het congres “Samen leersprongen maken”. Hij heeft het over digitalisering, remediëring, veerkracht en het bouwen van bruggen.

Lees: https://buff.ly/3crBiUL

Schoolmakers op Facebook Schoolmakers op Youtube
Schoolmakers CV, Dorpsstraat 1, BE-3020 Winksele - info@schoolmakers.be © 2021 Schoolmakers, Alle rechten voorbehouden - Privacy policy

Website door rubenvaes.be