

BETT beurs 2019: een blik in de toekomst van onderwijs en ICT
Na 15 jaar in het onderwijs bezig te zijn met IT en jaarlijks te horen van leveranciers over “de almachtige BETT-Beurs”, kon ik het dit jaar als Schoolmaker niet laten liggen. Vorig week trok ik naar Londen voor ‘the world’s biggest education technology event’.
Robotics, coding en STEAM op de BETT-beurs
Bij het betreden van de legendarische BETT arena, was het meteen duidelijk: wat een overweldigende beurs, en zoveel volk! Het was fijn om te zien dat niet enkel directies en ICT coördinatoren naar Londen waren afgezakt, maar dat ook heel wat leerkrachten volop inspiratie kwamen opdoen. De beurs was ideaal voor scholen die al een ICT-visie uitwerkten en op zoek wilden naar leveranciers die binnen die visie pasten.
Wat waren de trends dit jaar?
Het was duidelijk dat inzetten op codering en robotica de toekomst is. Van in de kleuterklas tot op het einde van de schoolcarrière zijn er materialen en methodieken ontwikkeld zodat robotica en codering een deel van ons leren en denken kan worden.
Voor de volgende generatie kinderen lijkt een basiskennis van codering noodzakelijk om om te kunnen springen met de snelheid van de veranderende maatschappij. Je hoeft daarom als leerkracht niet zelf een expert te zijn in coderen. Met de juiste tools en basiskennis kan je de leerlingen op een heel speelse manier meenemen in deze wereld.
Daarnaast was het ook duidelijk dat STEAM een algemeen universeel begrip aan het worden is. Vanaf een bepaalde leeftijd worden robotica en codering vakoverschrijdend geïmplementeerd. Aan een les aardrijkskunde over de wolken, kan je al snel het programmeren van een windturbine koppelen. Of bij een les geschiedenis over het oude Rome maak je al snel een Minecraft zoektocht doorheen de straten van Rome waar ze met de basis codering op zoek moeten gaan naar de vragen van de test.
De mogelijkheden zijn enorm en dan spreken we nog niet over de VR (virtual reality) en AR (augmented reality) opportuniteiten. De goede implementaties zijn spijtig genoeg nog prijzig, maar wanneer je over een ruimer budget beschikt, dan gaat er een nieuwe manier van leren open.
Software die taakspanning leerkrachten laat dalen
Het hoofddoel van dit bezoek was om software te vinden die de taakspanning van leerkrachten kan doen dalen. Ik hoor immers bij alle begeleidingen die ik doe op scholen dezelfde frustratie: “Waar vinden we de tijd om dit er nog bij te pakken?” Na het bezoek aan de BETT beurs raad ik aan om op zoek te gaan het juiste LRM (Learning Relationship Management) programma.
Het juiste LRM programma kiezen kan ervoor zorgen dat waanzinnig veel klas- processen geautomatiseerd worden. Van testen uitdelen, verbeteren tot het automatisch beantwoorden van vragen van de leerlingen en communicatie tijdens en na de uren met ouders, ondersteuners en leerkrachten. Daarnaast kan het programma ook automatische suggesties geven op het vlak van het leerproces van de leerlingen of de klas door verschillende algoritmes toe te passen op de verzamelde data.
Het vervangt de leerkracht niet, een goed LRM programma biedt steun en zorgt voor tijdswinst voor de leerkrachten. Die kunnen zich dan richten op het coachen en het leerproces van de leerling.
In België is Smartschool het bekendste LRM programma, omdat deze geënt is op de Vlaams markt. Maar een bezoek aan de BETT beurs maakt duidelijk hoe groot de vijver van LRM aanbieders is. Ieder programma heeft zijn eigen accenten. Het ene is meer gericht op het analyseren van punten, het andere op het geven van automatische feedback of ondersteuning op het leren leren.
Enige probleem is dat de meeste van deze LRM softwares Engelstalig zijn. Hoewel dat geen hindernis hoeft te zijn, in sommige richtingen en scholen kan dit zelfs een meerwaarde zijn. Bovendien was duidelijk na een gesprek met vele van deze leveranciers dat een vertaling zeker overwogen wordt, zeker bij een contract dat groot genoeg is. Dus scholengemeenschappen en besturen kunnen zeker samen deze uitdaging aangaan met de leveranciers.
Persoonlijke highlights en ontdekkingen
Een krachtige virtuele klasomgeving voor hoger onderwijs om VR colleges te geven.
Nog maar twee weken geleden gelanceerd, ik hoop dat deze startup stand houdt. Indrukwekkend!
Een open source beoordelingsplatform. Minimalistisch qua uiterlijk, maar zeer degelijk.
Volledig gratis op je schoolserver te installeren.
Een knappe app voor IOS of android die de communicatie tussen leerlingen, leerkrachten en de school kan ondersteunen. Leerlingen stellen vragen door foto’s door te sturen naar de leerkrachten van delen uit de cursus. Grote voordeel is dat de leerkracht hierdoor zijn privacy kan bewaken en dat de communicatie en data eigendom blijven van de school.
Een knap staaltje van optimale LRM uit Abu Dabi. Geschikt voor kennisgerichte scholen en hoger onderwijs. Het geven van opdrachten, feedback en punten verloopt heel natuurlijk. Tijdswinst gegarandeerd voor leerkrachten die met dit programma leren werken.
https://skooler.com/in-the-classroom/
Een krachtige LRM voor scholen die gekozen hebben om Microsoft als basis te gebruiken in de school. Het biedt een bijna noodzakelijke meerwaarde op Office 365 om de klas-processen te automatiseren.
Waanzinnig toffe learning game. Je kan zelf de vragen en inhoud ingeven en het spel reageert ook als je het aansluit op een ‘brainwave headset’. Zo’n headsets zijn te koop voor maximum 150 dollar en ze meten je hersenactiviteit. Hierdoor past het spel zich automatisch aan door bijvoorbeeld de achtergrond visuals te vervagen als de leerling te veel wordt afgeleid. Een toekomstvisie van het digitaal ondersteunen van leerlingen.
Wij begeleiden scholen op ICT-gebied. Meer vragen, contacteer ons via joris@schoolmakers.be
Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten, publicaties en verhalen?
Schrijf je in op onze nieuwsbrief