De jeugd van tegenwoordig

09 mei 2016

Tijd voor een kleine anekdote die me blij heeft gemaakt.

Een tijd geleden sprong ik, zoals wel vaker, gehaast op de trein van Vilvoorde naar Brussel. Net op het moment dat de treindeuren sluiten, besef ik dat ik mijn portefeuille kwijt ben. Mijn rugzak staat wagenwijd open (oeps). Heel waarschijnlijk verloren dus, op weg van huis naar het station.

Ik probeer het hoofd koel te houden en bel naar mijn buren met de vraag om die weg even af te stappen, de blik op de grond gericht. Intussen hoop ik dat er geen conducteur passeert. Ik reis zonder identiteitsbewijs, ticket of geld op zak. Ik sms alvast naar de vriendin met wie ik een lunchafspraak heb. Portefeuille net verloren. Ik zal op jouw gulheid moeten rekenen 🙂  De buren vinden niks. En toch heb ik een goed voorgevoel.

Nog tijdens de lunch krijg ik een sms.
Beste Saskia
Mijn dochter Julie* heeft uw portefeuille gevonden aan het station. Ze zit in Vilvoorde op school. Je kan met haar afspreken om hem morgen op haar school op te pikken. Mvg, (naam)

Vreugdesprong! Niet aanschuiven op het gemeentehuis, geen bankkaarten blokkeren, niet vloeken omdat ik nu net datgene nodig heb dat … in mijn portefeuille zat.

Ik bedank en bedank nog eens (jullie maken mijn week goed!). Ik spreek met Julie af dat ik mijn portefeuille ‘s anderendaags  oppik op het schoolsecretariaat. Ik stap de school binnen met Mercikes. Een CLB-medewerkster herkent mij (ik had het nog gedacht, als Schoolmaker kom je op veel onderwijsplekken). Met een beetje schroom vertel ik wat ik kom doen.  Ik,  de nonchalante volwassene, tegenover zij, de eerlijke tiener. Ik stap buiten met mijn portefeuille (alles zit erin, oef) en een goed gevoel.

Ik heb Julie nooit gezien. Ik schat haar 15, al kan ze evengoed 12 of 18 zijn. Ik bedenk me hoe dat moet gegaan zijn. Ik vind een portefeuille op weg naar school. Een vleugje opwinding… wat zit er allemaal in?  Wat twijfel misschien. Wat moet ik daarmee? Sms naar mijn mama. Zit er iets in om de eigenaar te contacteren? Ja, een gsm nummer. Geef maar, ik zal haar smsen dat ze die bij jou op school kan oppikken.

Een uurtje later krijg ik een sms van Julie: merci voor de mercikes 😉

Ik glimlach. Ook dat is de jeugd van tegenwoordig.

 

Saskia Vandeputte – saskia@schoolmakers.be

* Julie is niet haar echte naam.

Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten, publicaties en verhalen?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Schoolmakers begeleidt leer- en veranderprocessen in scholen, van kleuter- tot volwassenenonderwijs. Wij werken nauw samen met raden van bestuur, directies, leerkrachten, leerlingen, oudercomités, pedagogisch begeleiders, ... Wij leveren maatwerk.

Volg ons op Twitter @Schoolmakers

JA we moeten samen met de scholen nog beter inzetten op taalrijke omgevingen in de kleuterklas. NEEN dat gaan we niet doen door gezinnen die het al lastig hebben te straffen. Hear Hear voor de oproep om samen toe te werken naar een positief taalproject. #schoolmakers

15 bestuurders @ 7 #coöperaties -@rescoopv 's #Druifkracht & NAVITAS; #werkerscoöperaties @tintelijn #OMGEVING & #hota; #Tweeperenboom & #Schoolmakers namen deel aan onze 2-daagse @CeraCoop @KCO_KULeuven. Merci @FredDufays, Johan, @AMVangeenberghe @lieve_jacobs & @HannesHollebecq

Schoolmakers op Facebook Schoolmakers op Youtube
Schoolmakers CV, Dorpsstraat 1, BE-3020 Winksele - info@schoolmakers.be © 2023 Schoolmakers - Disclaimer & Privacy - Verkoopsvoorwaarden

Website door rubenvaes.be