Moet ons Vlaams onderwijs echt veranderen?

27 mei 2016

onderwijs-voor-de-21ste-eeuw-kris-van-den-branden-boek-cover-9789462922853

Moet ons onderwijs echt veranderen? Op die vraag antwoordde Kris van den Branden in de TED-talk die hij verzorgde op het Onderwijsfestival, slotevent van het debat over de eindtermen, op 13 mei 2016 in het Vlaams parlement. Zijn antwoord is ja, en wel op deze drie manieren:

actualiseer het curriculum. Van den Branden stelt een lijst met cruciale sleutelcompetenties voor de 21ste eeuw samen.  “Je eigen leer-kracht doen werken”  is er zo één van. De lijst lijkt (losjes) gebaseerd op de 21st century skills. Hij gaat een stapje verder door die competenties ook te ‘contextualiseren’, er kleur en waarde aan toe te voegen. Zo kiest hij met competenties als “het leven op de planeet doen werken” en “sociale relaties doen werken”  duidelijk voor onderwijs dat kinderen en jongeren vormt tot respectvolle en solidaire burgers.

globaliseer het onderwijs. Met een pleidooi voor het opheffen van grenzen tussen vakken, tussen studierichtingen, tussen informeel en formeel leren, … . Die grenzen zitten soms in het systeem ingebakken, maar nog vaker zitten ze in ons hoofd. Ik vul graag aan dat er in de praktijk al veel ‘overschrijdend’ gebeurt. En dat er ook nog veel meer kan gebeuren zonder aan grote onderwijsstructuren te moeten raken.

– maak het onderwijs duurzamer. Een oproep om de energie-voor-leren die elke mens van nature heeft, om te zetten in succesvol leren op school.

Hier kan je de volledige tekst bij de TED-talk lezen. Op zijn blog post Van den Branden regelmatig nuttige inzichten, rake beschouwingen en boeiende opinies. Recent bundelde hij zijn gedachten over duurzaam onderwijs in het boek ‘Duurzaam onderwijs voor de 21ste eeuw’.

Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten, publicaties en verhalen?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Schoolmakers begeleidt leer- en veranderprocessen in scholen, van kleuter- tot volwassenenonderwijs. Wij werken nauw samen met raden van bestuur, directies, leerkrachten, leerlingen, oudercomités, pedagogisch begeleiders, ... Wij leveren maatwerk.

Volg ons op Twitter @Schoolmakers

Mooie synthese @YDemaertelaere #schoolmakers

Op https://t.co/YIMbYsDydL staan heel wat handvatten om om te gaan met diversiteit in de klas @hautekiet #schoolmakers

Schoolmakers op Facebook Schoolmakers op Youtube
Schoolmakers CV, Dorpsstraat 1, BE-3020 Winksele - info@schoolmakers.be © 2022 Schoolmakers - Disclaimer & Privacy - Verkoopsvoorwaarden

Website door rubenvaes.be