Masterclass ‘Lesgeven met impact’

22 november 2018

Ambitieuze doelen beogen voor àlle leerlingen en iedereen zo ver mogelijk krijgen. Daar gaat het om in onderwijs. Dat vraagt Meesterschap. Meesterschap op het vlak van vakexpertise, op vlak van didactiek en op het vlak van kennis van je leerlingen. Tijdens deze Masterclass helpen we je op weg om een nog betere leerkrachtversie van jezelf te worden.

We bekijken de meest recente inzichten rond leren en stellen ons de vraag hoe jij als leerkracht je impact op het leren van leerlingen maximaal kan vergroten.

Voor wie?

Je bent leerkracht in het secundair onderwijs. Je staat dagelijks voor de klas, bent geboeid door je vak en door het leren van je leerlingen. Je deinst er niet voor terug om je eigen praktijk kritisch tegen het licht te houden en bent leergierig. Je beseft dat je ook als leerkracht nooit klaar bent met leren, en ziet in het programma van deze Masterclass een mogelijkheid om dit waar te maken.

Je klas is geen eiland, je staat er voor open om andere deelnemers naar je manier van lesgeven te laten kijken en hierover in gesprek te gaan.

Doelen

Op het einde van deze Masterclass:

  •    Ken je de meest recente basisinzichten van de wetenschap over “hoe leren werkt”.
  •    Heb je gereflecteerd over hoe je huidige manier van lesgeven hier nu al op aansluit en zie je kansen voor de toekomst.
  •    Kan je deze inzichten vertalen naar je dagelijkse klaspraktijk.
  •    Sta je sterker om te differentiëren in je lessen.
  •    Kan je ook je evaluatie afstemmen op je manier van werken.
  •    Heb je anderen aan het werk gezien, feedback gegeven en gekregen op elkaars manier van werken.

Inhoud en programma (onder licht voorbehoud)

Maandag 4 maart

Voortaken: artikel lezen en gesprek met schoolbeleid waarin je verwoordt wat je wil bijleren in deze Masterclass en wat je met de opgedane inzichten zal doen.

Module 1: Hoe leren werkt 

De basispijlers van hoe leren werkt en hoe je hier als leerkracht op inspeelt. Deze inzichten lopen als rode draad doorheen de verdere modules.  (Expertcollege door gastdocent. Vraag en antwoord)

Module 2: Gedifferentieerd lesgeven

Hoe pas je de basisprincipes rond leren toe in een context waarin leerlingen stevig verschillen van elkaar? (Workshop)

Dinsdag 5 maart

Module 3: Evaluatie

Hoe stem je je evaluatie zo goed mogelijk af op je manier van werken? (Expertcollege. Vraag en antwoord)

Module 4: Designsessie

Je gaat concreet aan de slag om de inzichten uit de vorige modules te vertalen naar je klaspraktijk. (Ontwerpsessie)

Tussentijds

Module 5: Praktijktoepassing

Je gaat aan de slag in je eigen klaspraktijk en gaat 1x observeren bij een mede-cursist. Na deze observatie houd je samen een feedbackgesprek. (Skypegesprek of telefoongesprek met docent bij voorbereiding. Observatie bij mede-cursist. Feedbackgesprek)

Dinsdag 7 mei

Module 6: Intervisie

Uitwisseling over de experimenten. Benoemen van nieuwe inzichten, obstakels en uitdagingen. Formuleren van oplossingen en leerkansen voor de toekomst. (Voortaak. Intervisie)

Module 7: Keuzeworkshops

  • Differentiatie 2.0
  • Evaluatie 2.0

We bekijken hoe je een next level kan bereiken op vlak van differentiatie of evaluatie. Hiertoe heb je thuis de modules “differentiatie” en “evaluatie” in de e-course doorlopen. (Op basis van zelfstudie via de e-course. Workshops)

Opvolging

Opvolgingsgesprek met schoolbeleid om je deelname te evalueren.


Verwachting

Naast de aanwezigheid op de 3 dagen (4 en 5 maart, 7 mei) van deze masterclass, verwachten we dat deelnemers zich toeleggen op de e-course “Leren Differentiëren in het Secundair Onderwijs” en het gesprek aangaan met het schoolbeleid over hoe de opgedane inzichten ingang kunnen vinden op de school zelf.

De Masterclass zelf (aanwezigheid tijdens de 7 modules, opdrachten en zelfstudie via de e-course) vraagt een 30-tal uur tijdsinvestering.

7 modules van 3u (waarvan 6 in groepsverband)

(ongeveer) 3 uur persoonlijke voorbereidings- en verwerkingstijd

(ongeveer) 6 uur doorlooptijd van de e-course

Prijs

Je betaalt 495 EUR (incl. BTW). Bij die prijs zit ook een jaarabonnement op de e-course ‘Leren Differentiëren’ inbegrepen. 

De tweede deelnemer van eenzelfde school krijgt een korting van 25% (= 371,25 EUR)

Locatie

Onze tweedaagse gaat door aan de Odisee Hogeschool in Brussel Centrum.  Vlak aan Brussel-Centraal.

De locatie voor 7 mei maken we later bekend. Sowieso gaat de sessie ook door in Brussel, in de nabijheid van een station.

Docenten

Vaste docenten in deze Masterclass zijn Saskia Vandeputte en Jan Royackers. Samen ontwikkelden ze de e-course Leren Differentiëren.

Saskia Vandeputte. Saskia is onderwijskundige en begeleidt supervisie aan de lerarenopleiding van de UAntwerpen. Ze is begeesterd door hoe individuen en organisaties leren. Zowel de vertaling naar de klaspraktijk als het schoolbeleid boeien haar. Saskia begeleidt als Schoolmaker secundaire scholen en hogescholen rond leer- en veranderprocessen, curriculumontwikkeling en digitaal leren.

Jan Royackers. Jan is romanist en gaf les in zowel ASO, TSO als BSO. Hij zetelde in de pedagogische raad van het Paridaensinstituut in Leuven en was leerlingenbegeleider. Vanuit deze laatste functie raakte hij helemaal overtuigd van het belang van ambitieus onderwijs voor iedereen. Jan werkte ook als wetenschappelijk medewerker aan de UGent. Jan is gepassioneerd door alles wat met lesgeven en didactiek te maken heeft.

Inschrijven

Inschrijven kan hier. Heb je interesse, maar ben je nog niet helemaal zeker? Dan kan je hier je gegevens achterlaten. We sturen je regelmatig een update over programma en locatie.

Met de gewaardeerde medewerking van Odisee Hogeschool Brussel.

 

Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten, publicaties en verhalen?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Schoolmakers begeleidt leer- en veranderprocessen in scholen, van kleuter- tot volwassenenonderwijs. Wij werken nauw samen met raden van bestuur, directies, leerkrachten, leerlingen, oudercomités, pedagogisch begeleiders, ... Wij leveren maatwerk.

Volg ons op Twitter @Schoolmakers

Iedereen mee met ICT? In deze webinar neemt Schoolmakers @JorisVanWaes Waes je mee in de wereld van ICT en differentiatie. Hij geeft daar bovenop ook een heleboel voorbeelden van sterke apps die je kan inzetten in de les. https://t.co/hJhhTRq4nd

"Directe Instructie is een duidelijk lesplan waarvan de effectiviteit zeer hoog ligt. De hoofdletter verwijst naar het unieke karakter van dit lesplan"
@Jan_Royackers geeft uitleg in deze blog in de populaire reeks rond #modernisering van het #secundair. https://t.co/1d9OwZzo6e

Schoolmakers op Facebook Schoolmakers op Youtube
Schoolmakers CVBA, Dorpsstraat 1, BE-3020 Winksele - info@schoolmakers.be © 2019 Schoolmakers, Alle rechten voorbehouden - Privacy policy

Website door rubenvaes.be