Bouwen aan warme scholen

10 augustus 2016

krijtbordje_bouwenaanwarmescholen

Stel je eens voor. Een school waar elke leerling zich thuis voelt, het gevoel heeft dat hij of zij zichzelf mag zijn, een mening mag uiten en bereid is om te luisteren naar wat anderen vinden. Een school waar leerkrachten met voldoening voor de klas staan, ruimte krijgen en bieden om talenten te ontdekken en verschillen als meerwaarde zien. Een school waar de directie oog heeft voor reële noden en samen met leerkrachten en leerlingen op zoek gaat naar oplossingen. Kortom, een school, of het nu om een basis-, secundaire of hogeschool gaat, die warm aandoet.

Stel je nu eens voor dat je van jouw school zo’n warme school wil maken.Tracht dan alvast te (h)erkennen wat goed loopt. Benoem hoe jij zelf bijdraagt tot meer begrip, oprecht luisteren, groeikansen bieden aan jezelf en anderen. Verwoord waar je nog op hoopt, welke kleine stap jou verder in die richting kan brengen en welke bijdrage de mensen rondom jou kunnen leveren. Ga in dialoog. Of je nu leerling bent, leerkracht of directeur.

Schoolmakers bouwt mee aan warme scholen. We begeleiden processen gericht op het verhogen van de motivatie en het welbevinden. Geen losse flodders. Wel trajecten met impact en duurzame resultaten. En dit in samenwerking met alle spelers op de school. Elk zijn rol, elk zijn (meer)waarde. Een warme school streeft bewust naar een stimulerende, constructieve schoolcultuur.

Schoolmakers biedt een aantal krachtige hefbomen om te komen tot een warme school.
Peer mediation, bemiddeling door leerlingen voor leerlingen, is er zo één. Een school die kiest voor peer mediation investeert niet alleen in het conflictvaardig maken van haar leerlingen en leerkrachten, maar ook in een respectvoller en op vertrouwen gericht schoolklimaat. Peer mediation leidt op termijn tot een daling van het aantal conflicten en werkt als preventieve methode tegen pesten. Meer info hier. Schoolmakers leidt ook, in partnerschap met VSK, leerlingen op tot conflixer.
Participatie is een andere hefboom. We streven naar scholen waar alle betrokkenen een zo groot mogelijk eigenaarschap over de schoolorganisatie voelen, en dat in samenspraak met elkaar. Daarom begeleiden we schoolbesturen in het ontwikkelen van een goed draaiende pedagogische raad of lerarenraad, een leerlingenraad, een ouderraad en een schoolraad waarin alle groepen vertegenwoordigd zijn.

Schoolmakers Hanne, Jan en Joos denken graag mee na over hoe we van jouw school een nog warmere school kunnen maken.

hanne@schoolmakers.be .::. jan@schoolmakers.be .::.  joos@schoolmakers.be

Save

Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten, publicaties en verhalen?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Schoolmakers begeleidt leer- en veranderprocessen in scholen, van kleuter- tot volwassenenonderwijs. Wij werken nauw samen met raden van bestuur, directies, leerkrachten, leerlingen, oudercomités, pedagogisch begeleiders, ... Wij leveren maatwerk.

Volg ons op Twitter @Schoolmakers

JA we moeten samen met de scholen nog beter inzetten op taalrijke omgevingen in de kleuterklas. NEEN dat gaan we niet doen door gezinnen die het al lastig hebben te straffen. Hear Hear voor de oproep om samen toe te werken naar een positief taalproject. #schoolmakers

15 bestuurders @ 7 #coöperaties -@rescoopv 's #Druifkracht & NAVITAS; #werkerscoöperaties @tintelijn #OMGEVING & #hota; #Tweeperenboom & #Schoolmakers namen deel aan onze 2-daagse @CeraCoop @KCO_KULeuven. Merci @FredDufays, Johan, @AMVangeenberghe @lieve_jacobs & @HannesHollebecq

Schoolmakers op Facebook Schoolmakers op Youtube
Schoolmakers CV, Dorpsstraat 1, BE-3020 Winksele - info@schoolmakers.be © 2023 Schoolmakers - Disclaimer & Privacy - Verkoopsvoorwaarden

Website door rubenvaes.be