[Q&A Leren Differentiëren] – leerlingen geven zelf les

17 mei 2018

Deze vraag kregen we voorgeschoteld tijdens één van onze Q&A sessies van onze e-course leren differentiëren. Schoolmaker Jan leidde de sessie en gaf graag antwoord:

“Ik hield voor mezelf altijd rekening met 3 belangrijke zaken:

1. Prent bij jezelf in: lesgeven is pittig. Voor leraren, en dus zeker voor leerlingen. Leerlingen les laten geven leidt niet automatisch tot succes, maar het kan een grote meerwaarde zijn wanneer je het goed omkadert.

2. Werk daarom in 2 fases: laat leerlingen eerst de inhoud verwerken van het stuk leerstof dat ze moeten aanbieden en controleer of ze de leerstof ook effectief beheersen (zelfstudie met bijhorende evaluatie-opdracht, een filmpje laten bekijken over de leerstof waarna je een gesprek met hen hebt, de leerstof laten samenvatten en het gesprek aangaan op basis van dat schema…).

3. Volgende fase: bied hen enkele lesmodellen aan: mogelijke werkvormen, 3 opties voor verloop van de les… Werk waar mogelijk samen met vakken waar ze aangeleerd krijgen om te spreken voor een groep (veelal de taalvakken) en val terug op wat ze daar reeds aangeleerd kregen. Betrek bijvoorbeeld ook de leerkracht Nederlands wanneer de les geëvalueerd moet worden. Zo werk je onmiddellijk vakoverstijgend en geïntegreerd.”

Wil je zelf ook deelnemen aan de vragensessies en de e-course? Check dan de website lerendifferentiëren.be

Jan Royackers
jan@schoolmakers.be

Deze blog verscheen ook op de website van Leren Differentiëren, een e-course voor leraren secundair onderwijs die zich willen verdiepen in differentiatie.

Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten, publicaties en verhalen?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Schoolmakers begeleidt leer- en veranderprocessen in scholen, van kleuter- tot volwassenenonderwijs. Wij werken nauw samen met raden van bestuur, directies, leerkrachten, leerlingen, oudercomités, pedagogisch begeleiders, ... Wij leveren maatwerk.

Volg ons op Twitter @Schoolmakers

Een virtuoos denkt groots en start klein. Hij/zij gelooft erin, probeert veelvuldig, faalt glorieus en leert met plezier van anderen. De kunst zit niet in die ene werkvorm of aanpak. Welke van de 15 voorbeelden pas jij al toe als leerkracht? https://t.co/XeZ8iEKyOk @SaskiaVDP

Onze eerste #nieuwsbrief van dit nieuwe jaar: 2019, een jaar vol verandering! Lees hier waarom, hoe of wat.https://t.co/PeiIr2UQ58

Schoolmakers op Facebook Schoolmakers op Youtube
Schoolmakers CVBA, Dorpsstraat 1, BE-3020 Winksele - info@schoolmakers.be © 2019 Schoolmakers, Alle rechten voorbehouden - Privacy policy

Website door rubenvaes.be