Sofie Mestdagh

Schoolmaker Sofie is een energieke psychologe met de nodige onderwijsachtergrond en -ervaring. Ze helpt je om leerlingen op de juiste manier te begeleiden en om op zoek te gaan naar oplossingen voor jouw school-probleem.

Psychologe voor de klas

Wanneer Sofie een studiekeuze moet maken, beslist ze last-minute om voor psychologie te gaan. Haar stage doet ze bij het centrum voor leerlingenbegeleiding en dat zet de deur open naar het onderwijs, een vertrouwde sector omdat ook heel wat familieleden in het onderwijs staan.

“Ik ben heel graag onder de mensen en vind het fijn als datgene wat ik doe, laagdrempelig en toegankelijk is. Dat had ik heel sterk tijdens mijn stage, alle kaders en theorieën werden ook meteen tastbaar. Ik besliste al snel om ook meteen de lerarenopleiding te doen, ook al was ik toen al aan het werk. Ik combineerde verschillende interim jobs met stages en lessen. Een heel hectische, maar ook fijne periode, waarin duidelijk werd dat mijn hart in het onderwijs lag.”

Twee jobs tegelijk

Sofie start na haar lerarenopleiding in het ASO en geeft de vakken gedragswetenschappen en cultuurwetenschappen. Daarnaast geeft ze ook opvoedkunde in het TSO en BSO. Na enkele jaren rolt ze in de stagebegeleiding en domeincoördinatie. En intussen blijft ze zich bijscholen en volgt ze de master oplossingsgerichte therapie.

“Die leergierigheid typeert mij wel. Ik was ook constant op zoek naar welke kant ik zou uitgaan. Want ook al gaf ik enorm graag les, ook dat psychologen-vlammetje brandde nog in mij. Ik ging daarom, naast mijn job in het onderwijs, in bijberoep aan de slag bij een logopediepraktijk. Daar werkte ik als therapeute vooral met Iagere school kinderen rond intelligentietesten, motivatie en faalangst.”

Bruggen bouwen

De combinatie van twee jobs én een gezin, laat Sofie keuzes maken. Ze zet haar bijberoep op een lager pitje en gaat aan de slag als leerlingenbegeleidster in Gent.

“Het brengt de twee zaken samen waar ik zo van hou: onderwijs en begeleidingswerk. Ik bouw graag bruggen, ga graag in gesprek met ouders en jongeren en heb nood aan veel variatie en uitdaging in mijn job.”

Tijdens de coronaperiode leert Sofie over het Leerbuddy project van Schoolmakers. Momenteel werkt ze halftijds als leerlingenbegeleidster en halftijds als  provincieverantwoordelijke West-Vlaanderen voor Leerbuddy-Vlaanderen.

“Het is heel tof om samen met scholen onderwijs te vormen. Ik begin vanuit een idealistisch beeld om iets realistisch te verwezenlijken. We gaan veel in overleg met lokale partners, bouwen bruggen, geven vormingen en organiseren lerende netwerken en intervisiemomenten. Mijn grootste talent is mijn oplossingsgerichte mindset: ik luister naar frustraties, geef ze een plaats en denk dan verder. Ik laat ook de stijl van aanpak afhangen van de persoon of leerling die voor me zit.”

Als Sofie niet aan het werk is, dan is ze…

in het weekend met haar fiets aan het rondrijden in en rond Merelbeke van de ene naar de andere hobby. Ze sport graag: kracht en conditietraining maken haar hoofd leeg. Familie en vrienden zijn voor haar heel belangrijk en samen met haar gezin gaat ze graag steden ontdekken of komt ze tot rust in de natuur, liefst met een knetterende vuurschaal erbij.


Terug naar ons team

Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten, publicaties en verhalen?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief