Schoolmakers Academie

Schoolmakers Academie

In onze Schoolmakers Academie kan jij je laagdrempelig professionaliseren in thema’s die er toe doen in onderwijs. Wetenschap, praktijkvoorbeelden en kruisbestuiving onder de deelnemers wisselen elkaar vlotjes af in interactieve vormingssessies.

De Academie biedt verschillende themareeksen aan:

Je kan de volledige themareeks volgen, of één of meerdere bouwstenen.
Wie minstens 7 sessies van een themareeks volgt, krijgt een gratis boek waarin het thema centraal belicht wordt.

Infomomenten Schoolmakers Academie

Schrijf je nu in voor één van onze twee GRATIS online infomomenten en verneem hoe je dankzij de gloednieuwe Schoolmakers Academie laagdrempelig kunt professionaliseren.

Kies jouw moment:
Dinsdag 27/8 van 19.30 u tot 20.30 u
Donderdag 12/9 van 19.30 u tot 20.30 u

Na deelname aan één van deze twee momenten ontvang je een mooie korting* op je eerste inschrijving aan één van onze vele webinars.

* Deze korting van 5 EUR (incl. BTW) per aangekochte webinar is geldig gedurende 5 dagen na het volgen van het gratis infomoment.

infomoment schoolmakers academie Dinsdag 27/8
infomoment schoolmakers academie Donderdag 12/9
Meesterlijk lesgeven

Een goede leraar kan hoop opwekken, de creativiteit prikkelen en liefde voor het leren bijbrengen.

Brad Henry

In deze themareeks verdiep je je eigen meesterschap voor de klas. Je krijgt concrete kaders aangereikt om je leerlingen nog méér te laten leren. Daarbij vertrekken we vanuit wie je zelf bent, wat je bezielt en hoe jij je passie voor onderwijs hoog kunt houden. Van daaruit leggen we de link naar je leerlingen: je verscherpt je wetenschappelijk inzicht over hoe leren werkt en krijgt handvatten aangereikt om lessen te maken die hierop inspelen. Daarbij hebben we ook de nodige aandacht voor de diversiteit onder leerlingen, en de uitdaging om hen zo zelfregulerend mogelijk te maken in hun leerproces. We zoomen ook tijdig in op de vele digitale mogelijkheden die er zijn. Kortom: via deze themareeks wordt je de beste leerkracht-versie van jezelf!

Je kan de volledige themareeks volgen, of één of meerdere bouwstenen. Wie minstens 7 sessies van een themareeks volgt, krijgt gratis het boek “Meester in Lesgeven” van schoolmaker Jan Royackers toegestuurd.

Ontdek deze themareeks
Meesterlijke schoolontwikkeling

Zoals de Grote Oceaan slechts één smaak heeft: die van zout; zo heeft ons onderwijs ook slechts één smaak: die van vrijheid.

Boeddha

Een school is een samenhangend systeem van mensen die haar dag in dag uit waarmaken: missie, visie, strategie, mensen, leiderschap, systemen, structuren, gewenste uitkomsten… het hangt allemaal samen. In deze themareeks krijg je inzichten en praktijkvoorbeelden aangeboden die helpen om het volledige radarwerk van je school te doorgronden.
Deze themareeks richt zich tot schoolontwikkelaars, mensen die de school mee in beweging willen zetten en zich willen verdiepen in dit metier. Je kan dus deelnemen als lid van het middenkader, als werkgroeptrekker, als vakgroepverantwoordelijke, zorgcoördinator, leerlingenbegeleider, beleidsondersteuner, directeur of als leerkracht die ook op school zelf het verschil wil beginnen maken.

Je kan de volledige themareeks volgen, of één of meerdere bouwstenen. Wie minstens 7 sessies van een themareeks volgt, krijgt gratis het boek “Iedereen Schoolmaker” van Bert Smits en Yves Larock toegestuurd.

Ontdek deze themareeks
Meesterlijke schoolleiderschap

Onderwijs is het punt waarop we beslissen of we de wereld voldoende lief hebben om er verantwoordelijkheid over te nemen.

Hannah Arendt

Je school doorheen complexe tijden loodsen, is een stevige uitdaging. Bovendien lukt het niet als je vertrekt vanuit het idee dat je het allemaal zelf zal moeten doen. De kracht van élke sprankel leiderschap uit je team benutten én aanwakkeren, daar ligt vaak de hefboom tot een doortastend schoolbeleid. In deze themareeks bieden we je een duidelijk kader over wat effectief gedeeld leiderschap allemaal inhoudt en hoe jij er bij jou op school mee aan de slag kan. We ondersteunen je hierbij door telkens je blik op de toekomst en de maatschappelijke relevantie van je school gericht te houden.

Je kan de volledige themareeks volgen, of één of meerdere bouwstenen. Wie minstens 7 sessies van een themareeks volgt, krijgt gratis het boek “Meesterlijk Schoolleiderschap” van schoolmaker Yves Larock toegestuurd.

Ontdek deze themareeks
In de focus

Excellente kleuterleerkrachten

"Onderwijs is de sleutel tot het openen van de wereld, een paspoort naar vrijheid".

Oprah Winfrey

In de themareeks ‘Meesterlijk Lesgeven’ bieden we een aantal sessies aan die dieper ingaan op cruciale aspecten van kwaliteitsvol kleuteronderwijs (deze sessies werden voorzien van het label ‘kleuteronderwijs’). Als kleuterleerkracht ben je van essentieel belang in de vorming van onze allerkleinsten: je opent de wereld voor hen en leert hen dagelijkse nieuwe zaken, je stimuleert de ontwikkeling van hun basisvaardigheden, maakt hen vertrouwd met cijfers en letters, leert hen zingen, dansen, spelen, sporten en ontdekken. Kortom: je laat hen met een rugzakje vol wijsheid en inzichten aan de start van een mooie toekomst verschijnen.

Ontdek deze themareeks

Gratis infomoment "HR in onderwijs" (webinar)

Acerta en Schoolmakers slaan de handen in elkaar om scholen te versterken in het opzetten van een krachtig HR-beleid. Tijdens dit gratis webinar gaan we dieper in op noden in het onderwijs en bieden we je concrete tips om hier als schoolleider mee aan de slag te gaan. Je maakt kennis met een helder kader waarop je je HR-beleid kan baseren en we leiden je toe naar vervolgstappen die je kan zetten om dit beleid verder vorm te geven.

Centrale vragen daarbij zijn:

  • Hoe trek ik de juiste persoon aan voor de juiste job?
  • Hoe koester ik de medewerkers van mijn school en begeleid ik hen in hun professionele ontwikkeling en groei?
  • Hoe stem ik de noden van verschillende groepen in mijn lerarenteam (starters, zij-instromers, ervaren leerkrachten...) op elkaar af in een omvattend beleid?

In dit infomoment brengen we de jarenlange ervaring van Acerta als HR-expertisecentrum samen met de ervaring van Schoolmakers als specialist in duurzame leer- en veranderprocessen in onderwijs.

De infomomenten gaan digitaal door op de volgende momenten:


Meesterlijke schoolbesturen

Schoolbesturen spelen een belangrijke rol om samen school maken mogelijk te maken. De uitdagingen zijn talrijk, de nood om hier als schoolbestuur strategisch mee aan de slag te gaan evenzeer. Hoe ga je om met het lerarentekort? Hoe ondersteun je directeurs? Hoe blijf je handelen vanuit een gedeelde visie? Zal de infrastructuur binnen 15 jaar nog toereikend zijn? En onze capaciteit?
Neem alvast een kijkje in de thematische reeks ‘Meesterlijke schoolontwikkeling’ en schrijf je in voor het webinar ‘Strategisch schoolmaken als schoolbestuur’.
Houd onze website en nieuwsbrief in de gaten voor nog veel meer aanbod over dit thema.


Tijdelijk gratis aanbod van een aantal grote projecten bij Schoolmakers

Dankzij deze grote projecten kan jouw school gratis gedurende langere termijn begeleid worden in een deelaspect van kwaliteitsvol onderwijs. Dat wordt mogelijk gemaakt dankzij een derdebetalersysteem, waarbij een andere instantie jouw deelname bekostigt.

Hieronder ontdek je de projecten die op dit moment lopen.

ICT-Bootcamps

ICT-Bootcamps 2.0

Dankzij de ICT-Bootcamps kunnen 80 scholen uit het (buitengewoon) secundair onderwijs, DKO en volwassenonderwijs zich gedurende anderhalf jaar laten begeleiden in het versterken van hun ICT-beleid en de digitale vaardigheden van hun team.

Dit project bieden we aan in samenwerking met het Kenniscentrum Digisprong, Impact Connecting en D-Learning.

Er zijn nog plaatsen!

https://ictbootcamps.be

vitamine-t

Vitamine T2

In Vitamine T Kwadraat worden 20 basisscholen begeleid in het versterken van hun taalbeleid, op basis van onder andere de KOALA-resultaten.

Dit project bieden we aan in samenwerking met het Centrum voor Taal en Onderwijs van de KULeuven en Leerpunt.

Provincie Antwerpen Leert

Provincie Antwerpen Leert

Samen met de Provincie Antwerpen en Speelmakers biedt Schoolmakers gratis ondersteuning aan Zomerscholen in de provincie Antwerpen.

https://provincieantwerpenleert.be

Zomerschool Academie

Zomerschool Academie

In opdracht van het Departement Onderwijs en Vorming werkte Schoolmakers deze gratis online Zomerschool Academie uit, met leerpaden voor zowel organisatoren als lesgevers van zomerscholen.

https://zomerschool.academy/

Diversiteit Netwerk(t)

Diversiteit Netwerk(t)

Dit project focust op de versterking van de brede basiszorg op scholen en liep gedurende de schooljaren 2021 - 2022 en 2022 - 2023. De projectwebsite bevat een schat aan materialen.

Diversiteit Netwerk(t) werd gecoördineerd door UCLL. Andere partners waren UGent, Odisee en FOPEM.

https://www.diversiteitnetwerkt.be

Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten, publicaties en verhalen?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief