Dagworkshop ‘Effectief Leiderschap’


Leiderschap en leren zijn onmisbaar voor elkaar.
J.F. Kennedy

Goed is niet hetzelfde als uitstekend. In de huidige, veranderende onderwijscontext zijn de scholen die het best functioneren degenen met de meest competente, enthousiaste en op resultaten gerichte lesgevers en andere medewerkers. 

Effectieve leiders (directeurs, opleidingshoofden en andere leidinggevenden) maken het verschil in scholen en andere onderwijsorganisaties. Zij zorgen voor minder verloop van personeel, motiveren tot hogere prestaties en bereiken een nog grotere tevredenheid van medewerkers en lerenden.

De ervaring leert dat op het het vlak van effectief leiderschap nog vooruitgang te boeken valt: in Vlaanderen, net zoals in andere streken (zie artikel over Nederlandse schoolleiders). De Effectief Leiderschap Ontwikkelmethode van Zenger|Folkman, gebaseerd op uitgebreid wetenschappelijk onderzoek, helpt goede leiders om excellente leiders te worden. Niet door het verbeteren van hun zwakke punten, maar door hun sterke punten verder te ontwikkelen.

De kern van de Effectief Leiderschap Ontwikkelmethode bestaat uit een intensieve dagworkshop en wordt uitgevoerd door gecertificeerde Zenger|Folkman consultants, waarvan we er bij Schoolmakers enkele in huis hebben. Voorafgaand aan de workshop vullen de deelnemers, hun collega’s en hun medewerkers online een 360 graden feedback vragenlijst in, waarmee de sterke en de zwakke punten van iedere deelnemer in kaart worden gebracht en geanalyseerd. De unieke ‘cross-training’ methode geeft concrete handvatten voor verbeteringsacties.

Tijdens de dagworkshop kijken we naar welke van de zestien onderscheidende competenties voor effectief leiderschap het sterkst in jou als leidinggevende aanwezig zijn en wat het effect zal zijn van het verder ontwikkelen van deze kwaliteiten.

Je gaat ook op zoek naar de overlap tussen competenties, persoonlijke passies en behoeften van de organisatie. In die doorsnede vind je de door jou verder te ontwikkelen competenties.

Tijdens de dagworkshop krijgen ja als deelnemer inzicht in:
– de 16 differentiërende competenties van effectieve leiders;
– hoe je jouw leiderschapseffectiviteit vergroot door sterke punten te ontwikkelen i.p.v. zwakke punten;
– het belang van focus en training bij het ontwikkelen van effectief leiderschap;
– het herkennen van ernstige tekortkomingen en hoe deze te omzeilen;
– de kracht van feedback vragen en hoe dit leiders effectiever maakt;
– de concrete stappen die nodig zijn op weg naar effectief leiderschap.

Verder ontvang je in loop van de workshop een persoonlijk leiderschapsprofiel en maak je een persoonlijk ontwikkel-actieplan.

Neem contact op met Yves Larock voor een verdere toelichting bij deze dagworkshop, die we inrichten op maat van (hoge)scholen en andere andere onderwijsorganisaties. 

Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten, publicaties en verhalen?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Schoolmakers begeleidt leer- en veranderprocessen in scholen, van kleuter- tot volwassenenonderwijs. Wij werken nauw samen met raden van bestuur, directies, leerkrachten, leerlingen, oudercomités, pedagogisch begeleiders, ... Wij leveren maatwerk.

Volg ons op Twitter @Schoolmakers
Twitter feed is op dit moment niet beschikbaar.
Schoolmakers op Facebook Schoolmakers op Youtube
Schoolmakers CV, Dorpsstraat 1, BE-3020 Winksele - info@schoolmakers.be © 2024 Schoolmakers - Disclaimer & Privacy - Verkoopsvoorwaarden

Website door rubenvaes.be