Cybersecurity Awareness

We leren en leven online. We zijn gedigitaliseerd, geconnecteerd, en geoptimaliseerd! Dat is handig, maar ook risicovol… Want een digitaal voetspoor, is voor online criminelen een kruimelspoor richting de jackpot: jouw data.

80% van de onderwijsinstellingen wereldwijd rapporteerde in 2022 een ransomware-aanval. Ongeveer de helft van hen ging over tot betalen… Digitale aanvallen zijn een reële bedreiging: het is geen kwestie van ‘of’, maar van ‘wanneer’ – want je bent maar zo sterk als je zwakste schakel.

Ons aanbod

Cybersecurity gaat over het beschermen van je eigen digitale (school)omgeving. Van wachtwoorden tot deepfakes, op verschillende manieren versterken wij graag jouw beschermingslaag:

  • 🔥 Inspirerende keynote “Zei’die’da nu echt?”
    Van screenshots tot spam en smishing; op luchtige wijze word je in deze keynote meegenomen in serieuze thema’s. Je ontdekt laagdrempelig hoe onschuldig het delen van een screenshot (niet) is en op welke manieren je digitaal gemanipuleerd kan worden – maar zeker ook enkele concrete tips om jezelf en jouw (school)omgeving te beveiligen.

 

  • 🔐 Hands-on workshop
    Tijdens een hands-on workshop wordt met een beperkte groep concreet aan de slag gegaan. Je krijgt te zien hoe je jezelf kan beveiligd tegen curieuzeneuzen en grapjassen in jouw school. Maar voorbij kattenkwaad, ontdek je ook verschillende manieren van digitale oplichting, hoe men op slinkse wijze jouw data kan ontfutselen, en hoe je jezelf en je collega’s hiertegen kan wapenen.

 

  • 👀 Schaduwdag
    ‘Ik heb helemaal geen geheimen’ of ‘ik ben helemaal geen doelwit’ is nog te vaak onze mindset, want een hacker heeft slechts een kleine kier nodig om een volledig systeem te ontregelen. Tijdens een schaduwdag wordt tijdens de schooluren op de school meegdraaid en worden enkele laagdrempelige veiligheidsrisico’s in kaart gebracht. Verwacht je niet aan hoogtechnologische manieren om ‘systemen plat te leggen’, maar wel aan observaties van menselijk gedrag. Op basis van een neutraal verslag krijg je in een oogopslag zicht op mogelijke (professionaliserings)kansen om jouw schoolteam te versterken in hun online veiligheid – en bij uitbreiding die van de school.

 

  • 😍 Cybersecurity Awareness Pakket
    Om – mogelijks gevaarlijke – situaties uit het dagelijkse leven correct te kunnen inschatten, dienen realistische scenario’s nagebootst te worden. Op deze manier kunnen collega’s en leerlingen in een veilige en gecontroleerde omgeving fouten maken, om zo voorbij kennen ook te kunnen.De concrete invulling van een of meerdere van deze ervaringen (= cybersecurity awareness programma) kan door Schoolmakers ontworpen, uitgevoerd en geanalyseerd worden. Enkele mogelijke voorbeelden van een cybersecurity awareness programma:

    • Een phishing mailcampagne in de huisstijl van de school of scholengemeenschap.
    • Een posterset om het bewustzijn rond digitaal veilig leven en leren te verhogen.
    • Een phishing postercampagne.
    • Een fake news campagne.

 

  • 🧭 Begeleidingstraject op maat
    Enerzijds is het essentieel om te begrijpen welke persoonlijke informatie online beschikbaar is, hoe deze wordt gedeeld, waar deze terechtkomt en hoe deze kan worden gemanipuleerd. Even belangrijk is het om kritisch te kijken naar wat we zelf digitaal voorgeschoteld krijgen. De vaardigheden verwerven om deze situaties goed in te (leren) schatten en daarna gepast te (leren) handelen, vraagt om een doordachte strategie. We kunnen pas echt spreken van online veiligheid wanneer we niet alleen weten wat er speelt, maar ook gepast kunnen reageren. Dat bewustzijn en die continue alertheid worden niet bereikt door eenmalige opleidingen, maar door een planmatige en gespreide aanpak in de tijd.Via dit traject willen we daarom inzetten op awareness én alertheid inzake digitaal leren en leven.
    Verder dient rekening gehouden te worden met de diverse doelgroepen (directieteam, leraren, ondersteunende diensten, leerlingen, …) op de school, scholengroep of onderwijsinstelling, die elk op een andere manier online (samen)werken, en dus een andere ondersteuning nodig hebben.

Prijs

Wij werken steeds transparant.
De prijs van een dagdeel (3u) is 645 EUR excl. 21% btw en excl. verplaatsing.

We hechten er belang aan op maat van jouw school of organisatie te werken, geen enkele context is namelijk dezelfde. Na een vrijblijvend intakegesprek wordt daarom steeds een offerte op maat opgesteld, aangepast aan uw specifieke vraag.

Begeleiding

Aanvraagformulier

  • Dit veld is verborgen bij het bekijken van het formulier

Maak kennis met ons werk

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze inzichten, activiteiten, publicaties en (open) aanbod!

Je kan ons werk ook ontdekken via sociale media