Erik Devlies

Erik Devlies is een bekende naam in het onderwijslandschap. Als verbinder spreekt hij regelmatig zijn netwerk aan én helpt hij hen met vragen. Hij zorgt ervoor dat scholen de digitale trein niet missen.

L’amour pour le français

Het was de liefde voor Frans die ervoor zorgde dat Erik Devlies regentaat Frans, aardrijkskunde en economie ging studeren. Na zijn studies kon hij meteen aan de slag en stond hij bijna 22 jaar voor de klas als leerkracht Frans.

“In mijn hart en nieren ben ik nog altijd een leerkracht Frans. Ik gaf vooral les in de eerste graad, een heerlijke leeftijd. Al een beetje puberend, maar nog niet helemaal. Ik had echt een klik met die jongeren, die vaak een volkse achtergrond hadden.”

Van leerkracht naar ondernemer

Erik groeide uit de schoolse context en na enkele jaren opleidingen te hebben gegeven over ICT-toepassingen in het Franse Taalonderwijs, zette hij deels de stap naar het zelfstandige statuut. De voorbije acht jaar gaf hij workshops rond ICT, modereerde hij content bij KlasCement en werkte hij bij de digitale uitgeverij Signpost waar hij o.a. de auteurs ondersteunt bij het maken van de digitale methode.

“Iedere leerkracht kan op zijn of haar manier omgaan met die digitale methode, want ze biedt heel wat autonomie om er zelf mee aan de slag te gaan.
Ik help de meerwaarde van digitalisering te vinden. Toon hen hoe je het leren kan optimaliseren, zodat het de leerwinst vergroot. Wat kan je nog méér doen met een PowerPoint bijvoorbeeld, hoe kan daar een beter leermiddel van maken? Of hoe maak je van je online les een ‘killer feature’ maken, zodat het perfect past in de juiste mix tussen het traditionele en het digitale?”

Ook thema’s zoals gepersonaliseerd leren, het creëren van leerwinst en differentiatie via digitale interactie komen aan bod. Er zijn heel wat pijlers binnen digitale didactiek, het is meer dan enkel een tool leren gebruiken.”

Iedere leerkracht zingt zoals hij gebekt is

Sinds kort is Erik ook aan de slag bij de Broeders van Liefde als pedagogisch begeleider digitale didactiek en ook bij Schoolmakers wil hij scholen helpen met die digitale transitie.

“Mijn droom is dat elke school evolueert naar een plek waar er ruimte wordt gegeven aan de leerkracht om met goesting en op de eigen manier te blijven lesgeven. Is dat een leerkracht die graag nog verhalend lesgeeft? Dan moet dat blijven kunnen. Maar de meerwaarde die ICT kan bieden in de ondersteuning van de leerling, zoals thuis, mag niet vergeten worden. Ik wil inzetten op de professionalisering van de leerkracht en data-gestuurd onderwijs. Dat laatste geeft overzicht over het individuele leerproces en toont waar je leerlingen staan.”

Waar vinden we Erik nog?

Naast ICT en onderwijs is Erik graag sportief bezig. Vroeger was dat via afstandslopen en voetballen, tegenwoordig verschuift dat al eens vaker naar het kijken van een voetbalmatch van Club Brugge.

Muziek is ook altijd een goede manier om zijn gedachten te verzetten. Zelf gitaar spelen, maar ook dagelijks Heavy Metal in de oren. Hij leert ook graag en constant bij, zoals over marketing en communicatie. Een passie die hij kan delen met de oudste van zijn drie zonen.


Terug naar ons team

Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten, publicaties en verhalen?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Schoolmakers begeleidt leer- en veranderprocessen in scholen, van kleuter- tot volwassenenonderwijs. Wij werken nauw samen met raden van bestuur, directies, leerkrachten, leerlingen, oudercomités, pedagogisch begeleiders, ... Wij leveren maatwerk.

Volg ons op Twitter @Schoolmakers

‘Scholen kijken veel te weinig naar buiten om te zien hoe de samenleving aan het veranderen is.’ - Bert Smits @Knack

Lees hier het volledige artikel, nu beschikbaar op onze website: https://buff.ly/3lg3XRo

Interesse in al het nieuws, opleidingen, blogs rond hoger onderwijs?

Schrijf je dan hier in op onze nieuwsbrief Hoger Onderwijs en je mag een paar keer per jaar artikels op jouw maat verwachten: https://buff.ly/3wtuijR

Schoolmakers op Facebook Schoolmakers op Youtube
Schoolmakers CV, Dorpsstraat 1, BE-3020 Winksele - info@schoolmakers.be © 2022 Schoolmakers - Disclaimer & Privacy - Verkoopsvoorwaarden

Website door rubenvaes.be