Erik Devlies

Erik Devlies is een bekende naam in het onderwijslandschap. Als verbinder spreekt hij regelmatig zijn netwerk aan én helpt hij hen met vragen. Hij zorgt ervoor dat scholen de digitale trein niet missen.

L’amour pour le français

Het was de liefde voor Frans die ervoor zorgde dat Erik Devlies regentaat Frans, aardrijkskunde en economie ging studeren. Na zijn studies kon hij meteen aan de slag en stond hij bijna 22 jaar voor de klas als leerkracht Frans.

“In mijn hart en nieren ben ik nog altijd een leerkracht Frans. Ik gaf vooral les in de eerste graad, een heerlijke leeftijd. Al een beetje puberend, maar nog niet helemaal. Ik had echt een klik met die jongeren, intrinsiek brave gastjes en meisjes.”

Van leerkracht naar ondernemer

Erik groeide uit de schoolse context en na enkele jaren opleidingen te hebben gegeven over ICT-toepassingen in (taal)onderwijs, zette hij deels de stap naar het zelfstandige statuut. Sinds 2009 geeft hij workshops rond ICT, modereerde hij acht jaar digitale content bij KlasCement en werkte hij als adviseur bij de digitale uitgeverij Signpost waar hij o.a. de auteurs ondersteunt bij het maken van de Digitale Methode.

“Ik help de meerwaarde van digitalisering te vinden. Toon een leerkracht hoe je het leren kan optimaliseren, zodat het de leerwinst vergroot. Wat kan je nog méér doen met een PowerPoint bijvoorbeeld, hoe kan daar een beter leermiddel van maken? Of hoe maak je van je digitaal lesmateriaal beter gebruik, zodat het past in de juiste mix tussen het traditionele en het digitale?”

Ook thema’s zoals inclusief en gepersonaliseerd leren, het creëren van leerwinst en differentiatie via ICT komen aan bod. Er zijn heel wat pijlers binnen digitale didactiek, het is meer dan enkel een tool leren gebruiken.”

Iedere leerkracht zingt zoals hij gebekt is

Sinds 2021 is Erik ook aan de slag bij de Broeders van Liefde als projectmedewerker digitale didactiek van de pedagogische begeleidingsdienst en ook bij Schoolmakers wil hij scholen helpen met die digitale transitie.

“Mijn droom is dat elke school evolueert naar een plek waar er ruimte wordt gegeven aan de leerkracht om met goesting en op de eigen manier te blijven lesgeven. Is dat een leerkracht die graag nog verhalend lesgeeft? Dan moet dat blijven kunnen. Maar de meerwaarde die ICT kan bieden in de ondersteuning van de leerling, zoals thuis, mag niet vergeten worden. Ik wil inzetten op de professionalisering van de leerkracht, omdat hij of zij impact heeft op het leren van de leerling.  Ook data-gestuurd onderwijs is belangrijker aan het worden. Dat laatste geeft overzicht over het individuele leerproces en toont waar je leerlingen staan.”

Waar vinden we Erik nog?

Naast ICT en onderwijs is Erik graag sportief bezig. Vroeger was dat via afstandslopen en voetballen, tegenwoordig verschuift dat al eens vaker naar het kijken van een voetbalmatch van Club Brugge.

Muziek is ook altijd een goede manier om zijn gedachten te verzetten. Met wat Heavy Metal in de oren komt hij al ver in de werkdag. Hij leert ook graag en constant bij, zoals over marketing en communicatie. Een passie die hij kan delen met de oudste van zijn drie zonen.


Terug naar ons team

Recente berichten van
Erik Devlies

Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten, publicaties en verhalen?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Schoolmakers begeleidt leer- en veranderprocessen in scholen, van kleuter- tot volwassenenonderwijs. Wij werken nauw samen met raden van bestuur, directies, leerkrachten, leerlingen, oudercomités, pedagogisch begeleiders, ... Wij leveren maatwerk.

Volg ons op Twitter @Schoolmakers
Twitter feed is op dit moment niet beschikbaar.
Schoolmakers op Facebook Schoolmakers op Youtube
Schoolmakers CV, Dorpsstraat 1, BE-3020 Winksele - info@schoolmakers.be © 2024 Schoolmakers - Disclaimer & Privacy - Verkoopsvoorwaarden

Website door rubenvaes.be