intervisie onderwijs

Intervisie voor leidinggevenden in onderwijs

Een veilige methodiek die je effectiviteit als schoolleider een serieuze boost geeft

Zoek je als leidinggevende een spiegel en klankbord om stil te staan bij hoe jij invulling geeft aan je rol als leidinggevende? Ben je nieuwsgierig hoe anderen het doen en laat je je graag inspireren? Ben je op zoek naar enkele kaders die helpend kunnen zijn om je leiderschap en je persoonlijke effectiviteit te verhogen? Wil je leren balanceren tussen de ad hoc verwachtingen van de dagelijkse praktijk, en tegelijk toekomstgericht vorm geven aan je schoolbeleid? 

In een intervisietraject gaan we aan de slag met de concrete praktijk casussen uit de groep. Je wordt hierin begeleid door een professionele coach en procesbegeleider van Schoolmakers.

Doelen

Na het volgen van dit traject…

Dit aanbod is een gerichte vorm van professionele ondersteuning voor leidinggevenden in onderwijs die met beide voeten in de praktijk staan én zich blijvend willen ontwikkelen. 

In een intervisietraject:

  • versterk je je know how voor het aanpakken van concrete uitdagingen, 
  • leer je jezelf en jouw impact gerichter in te zetten,
  • train je je coachende vaardigheden (doordat je in groep het reflectieproces aangaat), 
  • ervaar je de kracht van intervisie als leervorm in een lerende organisatie, 
  • versterk je je netwerk van gelijkgestemde leidinggevenden,
  • maak je met meer vrijheid meer bewuste keuzes om in te spelen op de vele uitdagingen in de job.

Gedetailleerd programma

Tijdens de 6 x 3 uur online intervisie exploreren we gezamenlijke thema’s en uitdagingen en leren we van en met elkaar.  In elke sessie verdiepen we ons in minimaal 2 thema’s of casussen.

Duur

We starten een nieuwe groep van zodra we een 6-tal aanmeldingen ontvangen hebben. Je meldt je aan door op de onderstaande knop te drukken. Je aanmelden verplicht nog altijd niet tot deelname en betaling.

Samen met de aangemelde schoolleiders zoeken we naar geschikte data voor onze online bijeenkomsten. Je wordt dus gecontacteerd van zodra een nieuwe groep van start kan gaan. Pas na je engagement hiervoor, ontvang je de factuur.

Prijs

850 euro (exclusief btw)

Lees hier de ervaring van andere deelnemers.

“Deelnemen aan een intervisietraject is tijd geven aan mezelf. Voorafgaand aan elke sessie twijfel ik even: ga ik toch gewoon werken en annuleer ik de sessie? Maar uiteindelijk was het telkens energiegevend en heb ik verschillende zaken meteen geïntegreerd bij ons op school. Voor mij is het een sterkere leervorm dan een nascholing over leiderschap, omdat het veel dieper gaat doordat we vanuit reële casussen vertrekken. Verhalen van andere schoolleiders beklijven meer, waardoor ik het zelf ook gemakkelijker ga toepassen.”
Birgid Decleyn, directeur basisschool Pistache

Ik heb veel gehad aan deze werkvorm. Je komt tot inzichten omdat je gedwongen wordt om je vraag steeds opnieuw te stellen. Uiteindelijk kom je zelf tot je oplossingen en anderen zijn behulpzaam hiervoor. Ik zou heel graag volgend schooljaar opnieuw deelnemen. Ik vond het online werken geen belemmering. Het maakte het m.i. zelfs nog veiliger. En “Je hebt niets nodig van elkaar. Je kunt alleen maar krijgen”.
Chris Van Echelpoel, Directeur Lodewijk Makeblijde college, Poperinge

Recent volgde ik heel wat opleidingen maar het is vooral door de intervisie dat ik heel concrete stappen heb kunnen zetten en overgegaan ben tot acties. Mijn ‘Woord van het Jaar’ was ‘Moedig zijn’. In deze intervisiegroep heb ik moed gevonden om er nadien iets mee te doen.
Kristin Van Der Taelen, pedagogisch directeur, Sint-Franciscusinstituut, Brakel

Ik heb heel erg het ‘multi-perspectief’ gewaardeerd, directies van lager en secundair onderwijs, vanuit verschillende netten, samen in de groep. Ik ervaarde het als een heel veilige context. Dat komt m.i. ook doordat we voor de rest niet met elkaar te maken hebben.
Cathy De Raes, directeur GO! Technische Atheneum, Lokeren

“Intervisie is een noodzaak voor leidinggevenden in onderwijs, al zijn we ons hiervan niet altijd bewust. Als leidinggevende ben je vaak alleen aan zet, terwijl je zelf ook nood hebt aan een klankbord en frisse ideeën. Meestal ben jij klankbord voor je team. Door intervisiesessies merk je dat anderen ook voor gelijkaardige uitdagingen staan.
Dankzij intervisie kan je mee nadenken met collega’s. Tegelijkertijd krijg je door de werkvragen van andere leidinggevenden een spiegel voorgehouden die je doet stilstaan bij datgene wat anders kan om zo ook verder stappen te zetten en te groeien in je rol.”
Carine Van den Broeck, coördinator freinetbasisschool Zevensprong

“Inschrijven voor een intervisie voor leidinggevenden is eigenlijk ‘de belangrijkste’ stap die je neemt als leidinggevende. Tijd en ruimte nemen om te delen en leren met anderen. Verrijkend en vooral een energiebooster!”
Katleen De Temmerman, Pedagogisch directeur Instituut Stella Matutina

Videogesprek met schoolleider Cathy De Raes over de waarde van intervisie:

En luister in deze video naar Sascha Vanschoubroeck over wat zij uit het traject meeneemt:

 

Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten, publicaties en verhalen?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Schoolmakers begeleidt leer- en veranderprocessen in scholen, van kleuter- tot volwassenenonderwijs. Wij werken nauw samen met raden van bestuur, directies, leerkrachten, leerlingen, oudercomités, pedagogisch begeleiders, ... Wij leveren maatwerk.

Volg ons op Twitter @Schoolmakers
Twitter feed is op dit moment niet beschikbaar.
Schoolmakers op Facebook Schoolmakers op Youtube
Schoolmakers CV, Dorpsstraat 1, BE-3020 Winksele - info@schoolmakers.be © 2024 Schoolmakers - Disclaimer & Privacy - Verkoopsvoorwaarden

Website door rubenvaes.be