IT-Audit

Met z’n allen hebben we geDigisprongen. Vandaag rijst de vraag hoe we kunnen blijven Digispringen. 

Voorbij de zoveelste scan, komt Schoolmakers bij jou op de koffie.
Samen gaan we in dialoog over jóuw school en jóuw context. We brengen jullie visie, jullie uitdagingen en het moois dat jullie reeds hebben uitgebouwd in kaart – maar ook waar er eventuele ruis op de lijn zit.

Aan het einde van dit traject krijg je een neutraal, maar eerlijk adviesrapport volledig op jullie maat, dat beschrijft welk sterk werk reeds werd neergezet en welke kansen er nog liggen om jullie digitale verhaal naar the next level te brengen.

 

Het Schoolmakers-model voor Doordachte Digitalisering

De Schoolmakers Digikapitaalscan is een door ons ontwikkelde tool om het digitaal kapitaal van je school in kaart te brengen. De zes pijlers vormen de rode draad om de IT-audit op te  baseren. Met andere woorden kijken we zowel naar visie visie & strategie, leiderschap, schoolcultuur, knowhow, schoolorganisatie, als ICT-infrastructuur.

 

 

Het verloop van de IT-audit

  • 🧠 Deel 1: met directie en eventueel kernteam
    Samen met (het) directie(team) van de school of organisatie, en een eventuele regiegroep, luisteren we graag naar de ICT-visie van de school en hoe deze gelinkt wordt aan de schoolvisie. (Indien er nog geen visie is op digitaal ondersteund onderwijs, dan kan dat een apart, voorafgaand traject zijn.) Wat betekent digitalisering voor jullie op lange termijn, en hoe draagt ICT bij aan jullie onderwijskundige visie? We onderzoeken welke keuzes er zijn gemaakt om deze visie te realiseren, hoe de doelen worden gemonitord en geëvalueerd, en hoe de visie wordt uitgedragen door het leiderschap. Vragen zoals “Hoe ziet een succesvolle digitale school er volgens jullie uit in vijf jaar tijd?” en “Welke rol speelt ICT in jullie onderwijsstrategie?” helpen om de huidige visie scherp te stellen.

 

  • 🧑‍💻 Deel 2: met het ICT-team
    Samen met het ICT-team luisteren we graag naar de technische en pedagogische implementatie van het ICT-beleid. We brengen in kaart welke tools en platformen worden gebruikt, waarom deze keuzes zijn gemaakt en waar eventuele technische knelpunten liggen. Ook bespreken we hoe leerkrachten worden ondersteund op het vlak van digitale vaardigheden en welke investeringen (professionalisering, infrastructuur, platformen …) de grootste impact (zouden) hebben. Dit gesprek onderzoekt de haalbaarheid van de visie en hoe technische oplossingen afgestemd worden op pedagogische noden. Vragen zoals “Wat zijn terugkerende technische problemen?” en “Hoe ondersteunen jullie leerkrachten bij digitale uitdagingen?” geven inzicht in zowel de mogelijkheden als de beperkingen.

 

  • 🍏 Deel 3: met leraren en eventueel de ped.ICT
    We gaan met de leerkrachten in dialoog over hun ervaring met digitale leermiddelen en hun ICT-vaardigheden. We ontdekken welke tools regelmatig worden ingezet, waarom deze gekozen zijn en hoe comfortabel leerkrachten zich voelen met digitale middelen. Ook komt aan bod hoe goed de ICT-visie gekend is bij leerkrachten en in hoeverre ze zich gesteund voelen door het beleid. Vragen als “Wat heb je nodig om ICT beter te integreren in je lessen?” en “Hoe ervaar je het huidige ICT-beleid?” bieden waardevolle inzichten in de dagelijkse praktijk.

 

  • Deel 4: Toekomstonderwijs
    We verzorgen een inspirerende workshop of keynote waarin we toekomstgerichte trends en uitdagingen voor het onderwijs bespreken, zoals AI, gepersonaliseerd leren, cybersecurity en digitale inclusie. We bekijken samen hoe een aangepast ICT-beleid hierop kan inspelen, zodat de school zich klaarstoomt voor de toekomst. De workshop stimuleert reflectie: “Welke trends kunnen jullie onderwijs versterken?” en “Welke stappen kunnen morgen al gezet worden?”

Aan het einde van deze vierdaagse IT-audit ontvangt de school een op maat gemaakt adviesrapport dat het bestaande sterke werk en groeikansen helder beschrijft. Tijdens een afsluitend gesprek wordt het rapport toegelicht. Zo helpen we de school om het digitale verhaal naar een hoger niveau te brengen.

 

Prijs

Wij werken steeds transparant.
De prijs van een dagdeel (3u) is 645 EUR excl. 21% btw en excl. verplaatsing.

Een volwaardige IT-audit komt minimaal neer op een tijdsinvestering van zes dagdelen.
Hierin zijn inbegrepen:

  • Een diepgaande analyse volgens vier thema’s, met vier diverse doelgroepen
  • Een neutraal docht kritisch adviesrapport
  • Een opvolggesprek

 

💡 Elk van bovenstaande thema’s kan ook als individuele keynote, workshop of begeleiding geboekt worden.
We hechten er belang aan op maat van jouw school of organisatie te werken, geen enkele context is namelijk dezelfde. Na een vrijblijvend intakegesprek wordt daarom steeds een offerte op maat opgesteld, aangepast aan uw specifieke vraag, noden en wensen.

Begeleiding

Aanvraagformulier

  • Dit veld is verborgen bij het bekijken van het formulier

Maak kennis met ons werk

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze inzichten, activiteiten, publicaties en (open) aanbod!

Je kan ons werk ook ontdekken via sociale media