20 (onderwijs)podcasts het beluisteren waard

13 januari 2022

Je hebt podcastfans, en je hebt mensen die maar niet begrijpen waarom of wanneer je naar podcasts luistert. Dit lijstje is voor beiden: om je collectie uit te breiden of omdat de tijd rijp is om tijdens de was en de plas, het joggen of die wandeling je oortjes in te steken. Geniet ervan, er wordt veel nuttigs en moois gemaakt voor onderwijsliefhebbers.

  1. Learn podcast over feedback in de klas

Geert Speltinckx en Stijn Vanhoof gaan in gesprek over hun boek. Niet zomaar een boek. Geert en Stijn schreven een referentiewerk over feedback aan leerlingen. Hier lees je de recensie van Boekenbril.

Podcastlink

  1. Chit-chat met Vrienden van het onderwijs

Wat je aandoet om voor de klas te staan. Vooroordelen over het leraarschap. Hoe je een les maakt. Je kan het zo gek niet bedenken, of deze docenten gaan erover in gesprek. Recht uit de ‘Hollandse’ onderwijspraktijk!

Podcastlink

  1. Waarom zijn er te weinig leerkrachten?

Els Congrua is een onderzoeker die het goed kan uitleggen. Een must hear voor wie wilt mee praten over oorzaken van en oplossingen voor het lerarentekort. Sowieso is de Universiteit van Vlaanderen een aanrader!

Podcastlink

  1. Mohammed Barrie in Zwijgen is geen optie

Zwijgen is geen optie behoort tot de top van Nederlandstalige ‘interview-podcasts’. Deze aflevering met Mohammed Barrie gaat recht naar het hart. Steeds meer scholen gebruiken dit soort gesprekken van ZIGO in de klas. En terecht! Ook deze onderwijsaflevering met directeur Philippe Brinckman zet aan tot denken.

Podcastlink Mohammed Barrie

  1. Caroline Pauwels aan zet

Inspirerende leading lady van de VUB. Hier hoor je haar in een meanderend gesprek, oa over Verwondering, het thema van de Theater aan Zee editie 2021 waar zij curator van was. Wie zich liever laat inspireren door haar rector-collega Luc Sels van de KULeuven kan deze Touché aflevering beluisteren.

Podcastlink Caroline Pauwels

  1. Buiten de Krijtlijnen over de eindtermen

Het staat buiten kijf: op dit moment is Buiten de Krijtlijnen dé onderwijspodcast in Vlaanderen. Rinke haalt menig schoon volk voor zijn microfoon. In deze aflevering zet Roger Standaert de puntjes op de i over (de historiek van) de eindtermen.

Podcastlink

  1. Een rechtvaardige wereld begint niét bij gelijke kansen in het onderwijs

Johannes Visser is een ongelofelijke klassebak bij het journalistencollectief de Correspondent. Dat bewijst hij opnieuw in deze aflevering. Luisteren maar! Johannes volgen, kan hier.

Podcastlink

  1. Tjip praat over toetsen

Nog een topper onder de Nederlandse audiomakers: Tjipcast.  Hier gaat podcasthost Tjip in gesprek met oa Casper Hulsof over toetsing.

Podcastlink

  1. In de diepte: Gemene Delers en Radboud Reflects

Eentje om met (oudere) leerlingen of studenten naar te luisteren: Gemene Delers over uitsluiting. Twee slimme mensen aan het woord over systeemfouten die verhinderen dat iedereen zich deel van het geheel voelt. Wie in de (filosofische) diepte wilt duiken, is ook bij Radboud Reflects aan het goede adres. Deze aflevering is zeker de moeite waard: labels in het onderwijs.

Podcastlink Gemene Delers over uitsluiting

Podcastlink Labels in het onderwijs

  1. Amerikaanse lessen in Cult of pedagogy

Volgens collega Lydwin Bulckens is dit een genuanceerde en hedendaagse podcast over leren en lesgeven, waarin je kennismaakt met heel wat tools. Je krijgt naast kader en achtergrond concrete tips voor de lespraktijk. Mooi meegenomen: doordat het Amerikaans is, maak je kennis met een heel andere context.

Podcastlink

  1. Meesterwerk!

Onze Noorderburen kunnen er wat van, van het betere audiowerk. Meesterwerk is een reeks gesprekken over diversiteit in onderwijs, straatcultuur, tienerscholen, eindtoetsen, doen wat de bedoeling is, Montesorrischolen, … Een bonte waaier thema’s in een fijne pingpong met de Meesterwerk-maker(s).

Podcastlink

  1. Studio Stijn in gesprek over leiderschap

In de woorden van collega Jan Royackers: echt leiderschap vertrekt van wat je diep vanbinnen met jezelf doet (Vanwaar kom ik? Waardoor ben ik wie ik ben? Hoe kan ik dat nog meer zijn? Waar wil ik naartoe? Waar sta ik voor? Waar geef ik (wel of niet) op toe…), niet zozeer met wat je in de buitenwereld doet (leiderschapsstijlen enzovoort). En dat dan radicaal overtuigd veruitwendigen met als hefbomen een goeie portie durf-die-twijfel-bemint, rust-en-reflectie en soft skills. En serendipiteit. Het is exact dat soort leiders(chap) dat Studio Stijn voor de micro haalt. Inspirerend voor elke schoolleider. Ontdek bijvoorbeeld de aflevering met topdokter Piet Hoebeke!

Podcastlink Studio Stijn

  1. Afgestemd Onderwijs: verbinding centraal

Annelies Somers gaat op zoek naar meer afstemming en verbinding in het onderwijs. Zo laat ze bijvoorbeeld Griet Severeyns aan het woord, auteur van het boek In je blootje voor de klas. En wie een inkijk wil in de school de Met Leuven, is hier ook aan het juiste adres.

Podcastlink

  1. André Pelgrims te gast in Touché

André Pelgrims is expert groepsdynamica. Maar veel meer nog is hij een mens, die – hier gedragen door Friedl Lesage – vertelt over zijn métier, én over zijn kwetsbaarheden, zijn angsten, zijn verdriet. Een authentiek verhaal over (de zin van) persoonlijke ontwikkeling als antwoord op persoonlijke of collectieve uitdagingen.

Podcastlink

  1. Voor schoolleiders: Onderwijs leiden met hart en ziel

“In deze podcast gaat Taco Visser in gesprek met experts over relevante literatuur op het gebied van onderwijs-, leiderschaps- of organisatieontwikkeling.” Zo kondigt deze show zichzelf aan. Met stip aanbevolen voor schoolleiders! Eén van onze favorieten: deze uitzending met Lenette Schuijt. Interessant voor het leren denken in paradoxen ipv in polariteiten, en om termen zoals ´motiveren´ en ´inspireren’ anders te bekijken.

Podcastlink

  1. Onderwijscentrum Gent over leerlingenparticipatie & Onderwijscentrum Brussel over urban education

Leerlingenparticipatie is veel meer dan het hebben van een leerlingenraad. Dat weten ze bij de Vlaamse Scholierenkoepel al lang. In deze episode komen leerkrachten én leerlingen aan het woord over hoe ze inspraak geven en ervaren. Boeiend audiowerk van Gentse makelij. Hun collega-onderwijscentrum in Brussel focust met Urban Education op onderwijs in de (groot)stad.

Podcastlink OCG over leerlingenparticipatie

Podcastlink OCB – Urban Education

  1. Scholengroep als podcasthost: Veerkracht in het onderwijs

Jawel, er is een scholengroep met een podcastkanaal: Scholengroep 19 ‘Dender’. “Een podcast waarin elke keer iemand uit het onderwijsveld uitgenodigd wordt om samen op wandel te gaan. Tijdens deze wandeling wordt er gebabbeld over onderwijs, gezondheid, grenzen stellen én natuurlijk ook over veerkracht. Het doel van deze podcast is om welzijn bespreekbaar te maken.“ Te ontdekken!

Podcastlink

  1. Boeken komen tot leven in Education bookcast

Het concept? Stanislaw Pstrokonski leest boeken over leren & onderwijs, en bespreekt ze. Elke aflevering is een duik in de diepte van het centrale thema van het boek. Ideaal voor die liever luistert dan leest.

Podcastlink

  1. ‘Weg’ over een verloren onderwijsdroom

‘Weg’ is geen onderwijspodcast. ‘Weg’ gaat over verlies. Iris verliest haar onderwijsdroom nadat ze als beginnende leerkracht van het kastje naar de muur wordt gestuurd. ‘Het leven zoals het (ook) is’ in onderwijs. Aangrijpend en wellicht voor velen herkenbaar verhaal voor/over starters.

Podcastlink

  1. De inzichten van Jean-Paul Van Bendegem

Aan de VUB rolt er af en toe een prof over het podium van de aula: Jean-Paul Van Bendegem. Je ziet hem niet tuimelen in deze podcast maar je voelt de zotte, wijze energie wel. Koptelefoon op en genieten.

Podcastlink

Nummer 21 en 22 staan op ons ‘te ontdekken’ lijstje:

Veel luisterplezier!

De audioredactie van Schoolmakers

Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten, publicaties en verhalen?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief