Een plek onder de zon? Laat de leeromgeving zomeren, binnenstebuiten!

14 juli 2020

Leren is leven, en leven is leren…heerlijk dus als er tijdens de ‘grote vakantie’ overal in Vlaanderen ‘Summerschools’ worden opgezet.

Nu nog meer dan anders, is er nood im tijdens de lange zomermaanden in te zetten op bijwerken, verdiepen en waarom niet…in vertrouwen tijd geven aan leerders om op hun eigen tempo te leren…en zo met een veilig gevoel aan het volgende schooljaar te beginnen.

Organisatie, planning ,teams, omkadering zijn anders dan tijdens het gewone schooljaar. En dat is net de charme…het voelt allemaal relaxer aan, meer gericht op de persoon van elk kind. Een goed georganiseerde summerschool voelt niet aan als een ‘verplicht vakantiewerk’ maar wel als ‘zomers leerplezier’.

Dat wordt gemaakt door mensen…in de juiste omkadering.

Op vraag en inspiratie van Schoolmakers en een aantal scholen hebben we ons bij Dox afgevraagd hoe je een toffe, flexibele leeromgeving kan inrichten voor de summerschool: hoe laat je de leeromgeving zomeren?

Die omgeving kan echt inspireren. In het boek ‘klas met een hoek af (2018 en 2019 Lannoo Campus) geven we een aantal basisregels op, en die passen we ook toe op de leeromgeving voor de summerschool: met het ZONBAD- principe pakken we de leeromgeving vrolijk, flexibel, veilig en efficiënt aan.

Het letterwoord ZONBAD staat voor:

Zelfstandig

Zorg dat de leerders een eigen plek kunnen kiezen waar ze rustig aan een thema kunnen werken. Ondersteund maar zelfstandig, en met een duidelijke verwachting van betrokkenheid.

Omringd

Zorg dat de leerders voelen dat er ondersteuning is en degene die ondersteunen bereid zijn om dat ook ten gepaste tijden te doen.

Netjes

Ook in een zomerse opstelling, hoe vrolijk ook, is er structuur, want die brengt duidelijkheid.

Binnenstebuiten

Niet alleen binnen maar natuurlijk ook buiten, met een leerleefplein zodat je als het weer aangenaam is, gewoon in de frisse lucht kan leren…zeer goed voor lichaam en geest…

Afwisselend

Beweging stimuleert het leren…afwisseling is hierbij de boodschap. Zitten, staan. Hooglaagtafels, poefen, …de leerders zoeken een plek die bij thema en moment past, en verhogen zo hun succes door eigenaarschap van hun leerplek.

Draaibaar

Om de leerders en groepen een passende omgeving te geven, is het belangrijk een flexibele basisopstelling te maken, die door de leerders zelf kan worden aangepast..een goede oefening in 3D puzzeling, een afwisseling tijdens het leren, en een ideale manier om samen te werken en creatief te zijn..

De inrichting van de summerschool kan zeker starten vanuit de bestaande opstelling maar kan ook wel een beetje hulp gebruiken.
Bij het covidproof opstellen van de summerschool-inrichting kan je onze plan-tips gebruiken.

Een toppertje zijn onze buitenpoefen. Je gebruikt ze als zitelement, afbakening, grote telelementen, of als sportelement. Ze zijn stapelbaar en kunnen tegen een overwachte regenbui..ze zijn bij ons op voorraad in 4 vrolijke kleuren.
Voor scholen die niet over veel budget beschikken worden deze poefen door Dox ook verhuurt…Creatief zomeren hoeft niet onbetaalbaar te zijn…

Het ZONBAD leerplein of leergebouw is een binnenstebuiten kans voor veel leerders om gesterkt door deze speciale zomer te komen. Proficiat op voorhand aan alle summerschoolteams die hier mee aan werken. We zullen jullie graag raad geven om het ook te doen in een passende fysische leeromgeving, of zullen we het zeggen met l.Maleaguzzi in gedachte: met de juiste ‘third teacher’…

Inge Nuyens

Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten, publicaties en verhalen?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Schoolmakers begeleidt leer- en veranderprocessen in scholen, van kleuter- tot volwassenenonderwijs. Wij werken nauw samen met raden van bestuur, directies, leerkrachten, leerlingen, oudercomités, pedagogisch begeleiders, ... Wij leveren maatwerk.

Volg ons op Twitter @Schoolmakers

Begin van dit schooljaar schreven we een wedstrijd uit waarbij scholen een gratis begeleiding rond een onderzoeksvraag konden winnen. Eerste winnaar van onze wedstrijd is het @CLTLeuven.

Schoolmaker Jetje gaat met hen aan de slag, proficiat!

Ze zijn overal, de vrienden van @Schoolmakers, en dus logischerwijze ook in ons nieuwste Fons-nummer. 'Iedereen Schoolmaker' (bij @LannooCampus) vind je in onze boekenplankrubriek, en het artikel van @Jan_Royackers is een van de tien best gelezen Fons-stukken op onze website. https://twitter.com/Schoolmakers/status/1333776881410318339

Schoolmakers op Facebook Schoolmakers op Youtube
Schoolmakers CV, Dorpsstraat 1, BE-3020 Winksele - info@schoolmakers.be © 2020 Schoolmakers, Alle rechten voorbehouden - Privacy policy

Website door rubenvaes.be