Team Vuurtoren

Vuurtoren: maak kennis met het team achter de dag vol kwali-tijd voor basisschoolleiders

05 december 2022

Lieve basisschoolleider, misschien las jij inmiddels al over Vuurtoren – de dag vol kwali-tijd voor jou en andere collega’s basisschoolleiders – die georganiseerd wordt door Relaxed voor de Klas, Dagelijks Leren en Schoolmakers. De ambitie voor deze dag? Bouwen aan jouw Vuurtoren en leren om meer uit jezelf en je tijd te halen, zodat je ook anderen hun pad kan verlichten. We stellen graag de kanjers voor die je op 20 december zullen helpen met bouwen aan jouw Vuurtoren.

Lisa Verhelst is onderwijsmens; leraar, procesbegeleider en vormingsmedewerker. Lisa is gefascineerd over samen onderwijs maken.

Vervolgens werkt ook Yves Larock mee aan Vuurtoren. Yves is één van de oprichters van Schoolmakers, en hij vindt het fantastisch wanneer mensen in onderwijs samen vooruit kijken.

Verder is Stefaan Vanparys een van de mensen die meewerkt aan Vuurtoren. Stefaan ken je misschien als trainer en auteur van Relaxed voor de Klas, die je graag leert hoe je in de school ondanks spanningen alleen maar sterker en rustiger wordt als leerkracht.

Tot slot laten we je ook graag kennismaken met Stijn Rooms. Stijn is een Schoolmaker die voornamelijk actief is op het vlak van verbindend schoolklimaat en schoolleiderschap. Als erkend bemiddelaar probeert hij conflicten en spanningen in te zetten als hefbomen voor verandering.

Wat zegt de metafoor van een vuurtoren over schoolleiderschap, volgens jou? Hoe verbind jij schoolleiderschap hieraan?
Lisa: Het belang van een goede schoolleider is niet te onderschatten. In een ideale wereld heeft die tijd en ruimte om samen met het team te bouwen aan een vuurtoren, een baken van licht voor de kinderen, ouders en leraren. Alleen worden zij maar al te vaak afgeleid door kleine vuurtjes: en WC van de kleuters die is overgelopen, een mama die de boterhammen van haar zoon komt brengen of een leraar die vergat te melden dat zijn ziekteverlof nog een week doorloopt.
Yves: Schoolleiders hebben met hun gedrag impact tot op het niveau van het leren en de ontwikkeling van de kinderen. Zij zijn een baken voor hun school.
Stefaan: Het klinkt wat zweverig, toch ziet iedereen de metaforische vuurtoren staan, toch ligt de focus op de golven die je onder je voelt en een storm die naderbij komt. Op dagen als vuurtorendag ga je je opnieuw oriënteren tegenover je school, je collega’s en jezelf. De kunst is om deze vuurtoren te blijven zien wanneer het water weer volop in beweging is.
Stijn: Schoolleiders zijn de lijm tussen visie, organisatie en mensen. De vuurtoren symboliseert hun rol als navigator voor de vloot aan schepen ( leerlingen, ouders, collega’s,…) die hun school vormen.

Wat maakt dat jij erbij bent op Vuurtoren?
Yves: Omdat ik er een sessie begeleid, maar eerlijk gezegd ook omdat ik ernaar uitkijk om met de fiets naar de prachtige locatie in het groen te fietsen. In de velden rond Muizen is de kans altijd groot dat je de prachtige Galloway koeien van Natuurpunt ziet grazen.
Lisa: Ik wil schoolleiders die tijd en ruimte geven om aan die vuurtoren te bouwen. Ik wil stenen aanreiken als dat is wat zij nodig hebben: inzichten over communicatie, veerkracht, stress. Maar ik wil ook uitdagen en spiegelen vanuit ‘de blik van de externe’.
Stijn: Ik wil schoolleiders versterken en verbinden in bouwen aan een sterk onderwijs van de toekomst. 
Stefaan: Het is persoonlijk, maar het is voor mij moeilijk te accepteren hoeveel directeurs niet meer kunnen genieten vanwege teveel dagdagelijkse storingen op hun pad met daarnaast ook de torenhoge verwachtingen die er zijn over pedagogische en didactische projecten. Terug een dag organiseren waarbij verbinding en creativiteit echt centraal staan, is de voornaamste reden om erbij te willen zijn.

Wat zijn jouw verwachtingen voor Vuurtoren?
Stefaan: Vanuit Relaxed voor de klas ben ik bij Schoolmakers en Dagelijks Leren aan de mouw gaan trekken om iets te doen voor basisschooldirecteuren. Ik verwacht een mix van verschillende leiderschaps- en begeleidersstijlen te zien die elkaar inspireren. Ik verwacht deelnemers die komen om uitgedaagd te worden.
Stijn: Ik verwacht een dag vol passie én reflectie, dynamiek én rust.
Yves: Ik kijk uit naar een dag met boeiende ontmoetingen rond thema’s die er vandaag echt toe doen.
Lisa: Het enthousiasme van het organiserend kernteam is alvast groot – we zijn chaud, zoals we in Brussel zeggen. Ik kijk ernaar uit zelf tot rust te komen in de prachtige omgeving die de Baarboekhove biedt en geïnspireerd te worden door de aanwezige schoolleiders.

Wat mogen we van jou verwachten op Vuurtoren?
Stijn: Ik ben erbij als coach én nieuwsgierige toehoorder, als kritische vriend en luisterend oor.
Yves: Ik begeleid een sessie over het belang van onze fundamentele drijfveren als schoolleider.
Lisa: Er wordt mij vaak gezegd dat ik enthousiasmeer, maar ook dat ik niet bang ben lastige gesprekken te voeren en taboe-onderwerpen op tafel te leggen. Als je het oké vindt dat ik soms doorvraag of spiegel, kom op wandelgesprek met mij.
Stefaan: Je mag me een begeleider verwachten die zo goed mogelijk luistert naar je verhaal en al op het voorhand zijn hoedje afdoet voor elke directeur in onze groep. Oh ja, en als er muziek te luid staat of je vindt je balpen niet, geef gerust een seintje 🙂

Zin om deel te nemen aan Vuurtoren en onder begeleiding van deze knappe koppen uit te wisselen en te leren van en met collega basisschooldirecteurs? Meer informatie vinden en inschrijven kan via deze link.

Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten, publicaties en verhalen?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief