Lesgeven aan grote groepen

17 juni 2019

Omschrijving van het aanbod

Of je nu lesgeeft in een lerarenopeiding, een bachelor communicatiemanagement of verpleegkunde of aan de eerstejaars rechten. In het hoger onderwijs is lesgeven aan grote groepen studenten geen uitzondering. Denk aan een groot leslokaal of een aula met 40 tot 600 studenten.

Dat stelt je als docent voor drie grote uitdagingen:

  • Studenten betrokken krijgen én houden.
  • Lesgeven met leereffect.
  • De boel managen, met name geluidsvolume, tijd, ruimte, energie én verwachtingen.

Hoe groter de groep waaraan je lesgeeft, hoe groter de kans dat ‘lesgeven’ begint te gelijken op ‘lezingen geven’.  Toch is er een wezenlijk verschil. Pedro De Bruyckere verwoordt het zo: een lezing is een sprint, lesgeven is de marathon. Te veel sprints na elkaar, daar raken zowel jij als jouw studenten uitgeput van. Rake metafoor.

In de ideale wereld is lesgeven aan grote groepen the best of both. Dan combineer je de kunsten van een begenadigd spreker met de competenties van een uitstekende lesgever.

In deze workshop duiken we in enkele didactische kaders en proberen we vooral uit. We leren uit de ervaring en van elkaars reflecties.

Doelgroep

Docententeams uit het hoger – of volwassenenonderwijs

Doelen

Na het volgen van deze workshop

  • ken je analoge en digitale werkvormen en tools om studenten te engageren tijdens je lessen
  • heb je inspiratie en tips om studenten effectief tot leren te brengen
  • weet je hoe de gebruikelijke chaos bij interactieve lesmomenten beter kan managen

We gaan daarbij uit van deze context: grote studentengroepen, krap begrootte leslokalen en vakken waarbij je voornamelijk doceert.

Vorm

Workshop van min. 3u

Publiek

Groepsgrootte tussen 10 en 40

Grotere groepen zeker mogelijk in onderling overleg

Data en locatie

Link naar relevante blogs en meer info

Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten, publicaties en verhalen?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Schoolmakers begeleidt leer- en veranderprocessen in scholen, van kleuter- tot volwassenenonderwijs. Wij werken nauw samen met raden van bestuur, directies, leerkrachten, leerlingen, oudercomités, pedagogisch begeleiders, ... Wij leveren maatwerk.

Volg ons op Twitter @Schoolmakers

JA we moeten samen met de scholen nog beter inzetten op taalrijke omgevingen in de kleuterklas. NEEN dat gaan we niet doen door gezinnen die het al lastig hebben te straffen. Hear Hear voor de oproep om samen toe te werken naar een positief taalproject. #schoolmakers

15 bestuurders @ 7 #coöperaties -@rescoopv 's #Druifkracht & NAVITAS; #werkerscoöperaties @tintelijn #OMGEVING & #hota; #Tweeperenboom & #Schoolmakers namen deel aan onze 2-daagse @CeraCoop @KCO_KULeuven. Merci @FredDufays, Johan, @AMVangeenberghe @lieve_jacobs & @HannesHollebecq

Schoolmakers op Facebook Schoolmakers op Youtube
Schoolmakers CV, Dorpsstraat 1, BE-3020 Winksele - info@schoolmakers.be © 2023 Schoolmakers - Disclaimer & Privacy - Verkoopsvoorwaarden

Website door rubenvaes.be