Open aanbod schooljaar 2018-2019

03 mei 2018
  • Stevig in de (starters)schoenen – voor beginnende leerkrachten
  • Het is geen kletscafé – denktank voor onderwijsvragen
  • Leren Differentiëren – E-course
  • Procesbegeleiding in onderwijs
  • Van nascholingsplan naar professionaliseringsbeleid
  • Pimp je eerste graad
  • Diversiteitsacademie
  • Schoolteams motiveren voor inclusie
  • Leerkrachten meenemen in het verhaal van flexibele leerwegen, differentiëren en breed evalueren
  • Inspelen op Duaal Leren

Krachtig leraarschap – zorgen voor jezelf én je leerlingen

Vier voormiddagen waarbij je met andere leerkrachten én een expert op zoek gaat naar ideeën om zaken anders aan te pakken, ook binnen zeer diverse groepen. We focussen vooral op differentiatie, leerkrachtenstijl, feedback en evaluatie met een realistische inclusiebril. Praktijkvoorbeelden vormen de basis en van daaruit gaan we zelf uitproberen. Tussen de vormingsmomenten door houden we digitaal contact en delen we concreet materiaal. Achteraf kan je met een verslag de vorming verder zetten op jouw school.

Lees hier meer of schrijf je meteen in.

Het is geen kletscafé – denktank voor onderwijsvragen

Tijdens deze denktank bespreken we via verschillende intervisietechnieken mogelijke werkvragen binnen je eigen onderwijscontext. Wij bieden een veilige context waar je andere leerkrachten ontmoet, je je werkvraag kan stellen en los van je eigen team nieuwe ideeën kan opdoen. Vier dagdelen, verspreid over een jaar. We zorgen voor een gezellige ruimte, een hapje en een drankje. Maar laat ons duidelijk zijn: er zal wel degelijk hard gewerkt worden, het is geen kletscafé!

Ontdek meer over dit traject of bestel meteen je koffie

Leren differentiëren – e-course

Hoe ga je om met een klas waarin er een groot aantal leerlingen zit met vele zorgnoden? Of wat met leerlingen die nood hebben aan extra uitdaging? Hoe boost je de betrokkenheid in je les of wat met ex-OKAN-leerlingen die soms struikelen over taal?

De allereerste online cursus ‘Leren Differentiëren’ wil leerkrachten secundair onderwijs op een genuanceerde manier wegwijs maken in differentiatie en hen inspireren om ermee te experimenteren in de klas. De unieke e-course werkt via video’s, oefeningen en directe ondersteuning.

Ga hier naar de website voor meer informatie of begin meteen te studeren.

Procesbegeleiding in onderwijs – masterclass

Deelnemen aan de Masterclass ‘Procesbegeleiding in Onderwijs’ houdt in dat je je op een intensieve manier verder bekwaamt in procesbegeleiding in onderwijs. De manier van werken tijdens deze opleiding is praktijkgericht. We vertrekken van de concrete vragen die jij je stelt over je competenties, je opvattingen, je positie en je rol als school-externe of school-interne procesbegeleider.

Opdrachten die je in de weken tussen de contactdagen uitvoert, zorgen dat je meteen met je versterkte en nieuwe competenties aan de slag gaat. Je traint die competenties dus tijdens de contactdagen, maar ook in je doordeweekse praktijk.

Hier vind je een gedetailleerd programma en inschrijven kan hier.

Van nascholingsplan naar professionaliseringsbeleid – traject

Onderwijs is meer dan ooit teamwerk, waarbij gericht inzetten van professionalisering een belangrijke hefboom is. Het loont daarbij om verschillende initiatieven op elkaar af te stemmen en verder te durven kijken dan de inhoud alleen. Want ook de manier van leren draagt bij aan een geslaagde transfer en een brede kijk op leren. Door niet alleen na te denken over wat leerkrachten dienen te leren, maar ook hoe ze dat best doen, versterk je de professionaliteit van je team.

Met een tweedaagse vormingsreeks zetten we scholen op weg om met een frisse blik naar de eigen nascholingspraktijk te kijken en een breed professionaliseringsbeleid uit te bouwen.

Klik hier voor meer informatie en hier om je in te schrijven.

Pimp je eerste graad – traject op maat

De Modernisering van het Secundair Onderwijs komt eraan. Hoe vullen we onze eerste graad zo in dat leerlingen ervaren waar ze goed in zijn en een positieve keuze maken voor de tweede graad?

We inspireren en exploreren samen met jou de mogelijkheden op vlak van didactiek en evaluatie, onderzoeken hoe de complementaire uren zo kwalitatief mogelijk kunnen worden ingevuld binnen de opgelegde verplichtingen, en bekijken welke beleidsmatige randvoorwaarden onder handen genomen moeten worden.

Hier vind je meer informatie en kan je ons contacteren bij interesse

Diversiteitsacademie

We organiseren dit traject samen met het Steunpunt Diversiteit en Leren (UGent). Deze academie bestaat uit 3 modules van 2 dagen. Deelnemers kunnen zich inschrijven voor de aparte modules of voor het ganse traject. De Diversiteitsacademie richt zich tot leraren, coördinatoren, beleidsmedewerkers en (pedagogisch) directeurs van lager en secundair onderwijs.

Meer weten en op de hoogte blijven? Klik hier.

Leerkrachten meenemen in het verhaal van flexibele leerwegen, differentiëren en breed evalueren

In deze dagworkshop voor coördinatoren en begeleiders van ondersteuningsnetwerken krijg je een breed pallet van differentiatievormen aangereikt, zowel voor het secundair als het lager onderwijs. Aan de hand van praktijkvoorbeelden en beeldmateriaal bekijken we de term ‘breed evalueren’ en wat hier allemaal onder valt. Hoe breng je dit aan in een school? Hoe ga er mee aan de slag? We gaan ook dieper in op de mogelijkheden van flexibele leerwegen. Wat kan je doen met kinderen die die specifieke zorg nodig hebben? Hoe maak je dit bespreekbaar op school?

Met deze zaken kan je aan de slag om leerkrachten meer te motiveren voor flexibele leerwegen, differentiëren en breed evalueren. Met als resultaat niet meer administratie of voorbereiding, maar net een verlaging van de werklast.

Meer weten? Klik hier. Inschrijven? Ga dan hier naartoe.

Inspelen op Duaal Leren

Je bent dit jaar ingestapt in een proefjaar rond duaal leren?  Er komen gigantisch veel uitdagingen op je af en je weet niet waar eerst te beginnen? Je wil “tips and tricks” krijgen om dit proefjaar zo goed mogelijk aan te pakken?

Dompel je dan twee uur onder in interessante ideeën en inspirerende gesprekken. Durf stil te staan bij je eigen lespraktijk. Zoek samen met ons naar oplossingen voor de moeilijkheden op jullie pad. Bepaal je focus en bouw je netwerk uit.

Schrijf je hier in op de Workshop 

 

 

Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten, publicaties en verhalen?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Schoolmakers begeleidt leer- en veranderprocessen in scholen, van kleuter- tot volwassenenonderwijs. Wij werken nauw samen met raden van bestuur, directies, leerkrachten, leerlingen, oudercomités, pedagogisch begeleiders, ... Wij leveren maatwerk.

Volg ons op Twitter @Schoolmakers

Iedereen mee met ICT? In deze webinar neemt Schoolmakers @JorisVanWaes Waes je mee in de wereld van ICT en differentiatie. Hij geeft daar bovenop ook een heleboel voorbeelden van sterke apps die je kan inzetten in de les. https://t.co/hJhhTRq4nd

"Directe Instructie is een duidelijk lesplan waarvan de effectiviteit zeer hoog ligt. De hoofdletter verwijst naar het unieke karakter van dit lesplan"
@Jan_Royackers geeft uitleg in deze blog in de populaire reeks rond #modernisering van het #secundair. https://t.co/1d9OwZzo6e

Schoolmakers op Facebook Schoolmakers op Youtube
Schoolmakers CVBA, Dorpsstraat 1, BE-3020 Winksele - info@schoolmakers.be © 2019 Schoolmakers, Alle rechten voorbehouden - Privacy policy

Website door rubenvaes.be