Weg met de smartphone – een experiment

09 augustus 2016

Illustratie: Doeke van Nuil (voor De Correspondent)

Johannes Visser is een schrijvende Noorderbuur die absoluut de moeite waard is om te volgen. Hij is leraar Nederlands en beschrijft voor De Correspondent hoe zijn school werkt, en hoe zijn school, en andere scholen, beter kunnen werken.

Het fijne is dat hij ook zelf dingen uitprobeert in de klas. Zo daagde hij zijn leerlingen uit om een week lang hun  telefoon ‘s morgens in te leveren. Niet evident, want uit zijn blogberichten blijkt hoe alomtegenwoordig de mobieltjes in het leven van zijn leerlingen zijn: in de les, in de pauze, na schooltijd. Een week later neemt hij (zeker naar Nederlandse onderwijsnormen) een moedig besluit: geen smartphones meer in zijn klas. Nochtans is hij geen digitale criticus. Integendeel. Het gaat hem om concentratie.

Lees hier meer over zijn experiment. Of over zijn besluit om de smartphones uit zijn klas te bannen.

Het nieuwe schooljaar én de nieuwe Iphone 7 doen blijkbaar ook in Vlaanderen het debat oplaaien. Philip Brinckman schreef in De Tijd over hoe jongeren te lijden hebben onder de smartphonedrukte.

Terug naar Johannes Visser. Meer eerlijke verhalen en kritische analyses van hem lees je als je lid van de Correspondent, een journalistiek collectief voor de meerwaardezoeker (ook ver buiten onderwijsland).

Oh ja, je kan hem blijkbaar ook uitnodigen als spreker. Ik denk wel dat ie zich over de landsgrens durft te wagen.

 

Save

Save

Save

Save

Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten, publicaties en verhalen?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief