podcast op school

Podcasting in onderwijs

Waar vroeger iedereen samen in de woonkamer zat te wachten op het zondagavondprogramma op tv, kijkt vandaag de dag iedereen gewoon on demand. Podcasts zijn eigenlijk net hetzelfde.
Je luistert naar wat en wanneer je wilt. Podcasts zijn aan een heuse opmars bezig, maar kun je er ook mee aan de slag in de klas? Of als school, in je externe communicatie?

Tuurlijk. Podcasts zijn als leermiddel heel eenvoudig in te zetten. Zeker nu iedereen met een smartphone een zo goed als kant-en-klare opnamestudio in hun broekzak heeft.
Bovendien bestaat er handige gratis software om op een heel professionele manier zelf podcasts te maken. Het technische plaatje lijkt een grote horde, maar dat is het echt niet.
Wat wel helpt, is te weten hoe je een goede podcast opbouwt. Zo kun je stap voor stap een eigen podcast in elkaar steken om te gebruiken in je klas. En je leerlingen?
Uiteraard kunnen die daar ook mee aan de slag.

Je kunt podcasts inzetten om leerstof te verdiepen, dingen nog eens op een andere manier uit te leggen of om begrip te toetsen bij je leerlingen.
Het grote voordeel van extra uitleg op die manier aan te bieden, is dat iedereen op eigen tempo kan luisteren.
Het kan soms ook helpen om de uitleg van je leraar even te pauzeren of te herbeluisteren.
Leuk, de leraar op pauze zetten 🙂

En dan hebben we het nog niet gehad over de verschillende creatieve werkvormen waarbij je een podcast kan inzetten.
Smeer alvast je oren en doe mee met Podclass, de podcastwedstrijd voor Vlaamse scholen.

Aanbod

  • Webinar / presentatie (duur 60 minuten) – In de tijdsspanne van een uur krijg je de basics uitgelegd rond podcasts gebruiken in de klas. Je leert wat een podcast is en hoe die in elkaar zit. Je krijgt handige tips over hoe je bestaande podcasts kan inzetten als leerlmiddel en hoe je zelf een podcast kan (laten) maken om als leermiddel in te zetten. Je krijgt meer inzicht in de structuur van een podcast. Er is aandacht voor de technische kant van het verhaal en krijgt tips waar je moet op letten tijdens een opname.
  • Workshop voor leerkrachten (duur 120 minuten) – Tijdens een halve dag (op bijvoorbeeld een pedagogische studiedag) krijg je als leerkracht een de basics uitgelegd rond het gebruik van podcasts in de klas als leermiddel. Je krijgt een heleboel praktische tips rond het inzetten van podcasts in de klas en je krijgt ook de uitleg over hoe je een podcast samen met je leerlingen kan maken. Na het eerste luik waarin je uitleg kreeg over het hoe, wat, waarom van podcasts, is er een tweede luik voorzien waarbij er extra aandacht is voor de technische kant van podcasts maken. Samen zet je dan de eerste stappen in het opnemen van een podcast (met handige software die je in de klas kan gebruiken).
  • Workshop voor leerlingen (co-teaching) (duur 2/3 lesuren) – Tijdens een blokuur of een namiddag tijdens een projectweek komt Jeroen in een co-teaching bij jou op school mee een project rond podcasts opstarten. Jeroen spreekt vooraf via een webinar graag met jullie af om wat afspraken te maken. In het eerste deel voorziet hij de uitleg voor de leerlingen (max. 2 klassen). Jullie, als leekracht, begeleiden de leerlingen mee tijdens de brainstorm fase. Daarna voorziet Jeroen een technische uitleg voor de leerlingen en gaan jullie samen aan de slag om de voorbereidingen (en eventuele eerste opnames) te maken met de leerlingen.

Prijs

1 dagdeel: 645 euro excl. 21% btw en verplaatsing

Schoolmakers hecht er belang aan op maat van uw school of organisatie te werken, geen enkele context is namelijk dezelfde. Na een vrijblijvend intakegesprek wordt daarom steeds een offerte op maat opgesteld, aangepast naar uw specifieke vraag.

Aanvraagformulier

  • Hidden

Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten, publicaties en verhalen?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief