Be a changemaker

07 januari 2017

Be a changemaker las ik gisteren in de oproep van Yamila Idrissi op een diploma-uitreiking aan de VUB: neem je masterdiploma in ontvangst en maak het verschil. Ik werd teruggeslingerd in de tijd, naar mijn eigen afstudeermoment aan de VUB. Dat moment waarop de wereld aan mijn voeten lag. Diploma op zak en – heel even – was alles mogelijk. Keuze te over, zo leek het. Ik heb de ongelofelijke chance gehad om snel een fijne job te vinden die ontzettend goed bij me paste. Ik heb de kans gekregen om te tonen wat ik kon, om nog gek te doen en ook al wat serieus af en toe, om op mijn bek te gaan en opnieuw te proberen. Ik ben met vallen en opstaan beter geworden in mijn vak, dankzij mensen die mee op pad gingen en geloofden ‘dat ik het kon’. Als jullie dit nu lezen: dank jullie wel!

Be a changemaker, sprak Yamila. En nog: de wereld is te complex geworden voor één simpel antwoord. Maar een eerste stap richting oplossing is durven denken met een andere bril op. Dat vergt lef, wijsheid, en een open geest. Zet je schouders ergens onders en verander mee de wereld. Het is de tijd van het jaar, dus waarom niet: ik wens jou het lef, de wijsheid en de open geest om in 2017 kleine stappen te zetten op jouw school (en ver daarbuiten). Stappen richting een waarderende werkplek, een faire beoordeling, een lastig én toch constructief gesprek, een inclusieve oplossing, een dapper besluit. Stappen richting een betere wereld, hoe klein ook. Want kleine stappen zijn ook stappen. En ze zijn makkelijk(er) te nemen. Mijn eerste kleine stap: een minder self-centered lijstje met voornemens. Want er staat verdacht veel in de sfeer van ‘persoonlijke ontwikkeling’ op. Alleen al de (mentale) ruimte die ik heb om ‘naar dingen te streven’ en ‘dingen te willen’, is voor velen pure luxe. Toch?

Afbeeldingsresultaat voor the next big thing is a lot of small things

The next big thing are a lot of small things by a lot of small people. Die zin staat als kunst op een gevel in de Gentse Sint-Pietersnieuwstraat. Er lopen duizenden leerlingen, leraren, directeurs, coördinatoren, student-leraren, lerarenopleiders, begeleiders, … rond in onze scholen. Dat zijn a lot of small people. Waar wachten we op?

Ik wens jou een prachtig 2017, met een hoekje af. Dat houdt ons wakker.

Saskia Vandeputte

saskia@schoolmakers.be
Hier lees je de wijze woorden van Yamila Idriss. Ook de alternatieve kerstbrief van collega Jan roept jong en oud op tot genuanceerd denken én geëngageerd doen. En in deze bijdrage schrijf ik zelf over het belang van engagement bij lerarenopleiders.

Save

Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten, publicaties en verhalen?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief