Podcasts om de zomer door te komen

01 juli 2020

Nu de wind warm door onze ramen binnen waait, ruikt alles naar zomer. Het ruikt naar tijd om te lezen, te wandelen, te niksen (o ja, dat mag!), te ontdekken en … om podcasts te luisteren.

Podcasts zijn aan populariteit aan het winnen. Ook wij zijn grote fan! Van de was plooien met podcast tot een midzomernachtelijke wandeling met een fijn verhaal in je oren. 

Voor de zomer van 2020 schenken we jullie onze top 15 van favoriete podcasts. We beloven je uren luisterplezier en heel veel wijsheden. 

Schoolmakers-podcast-top 15

Over van alles

Zwijgen is geen optie

De podcast waarmee het voor mij allemaal begon. “Zwijgen is geen optie voert oprechte gesprekken met bewonderenswaardige mensen over de belangrijkste vragen van deze tijd.” Ze verzamelden reeds ‘een goudmijn’ – hun woord – aan stemmen over onze samenleving. Een van mijn favoriete aflevering is het gesprek met Uus Knops. Zo puur en zo verbindend. Maar even goed de aflevering met Saskia Van Nieuwenhove over de kwetsbaarheid van jongeren. Deze reeks is inspirerend en verrijkend voor jezelf als mens maar ook heel waardevol om met leerlingen verder aan de slag te gaan. Blended onderwijs volgend schooljaar? Met deze podcast kan je heel wat thema’s tot thuis brengen. 

Werk en leven

Zonder overdrijven zijn Anouck Meier en Kelly Deriemaecker mijn life savers. In deze podcast staat tijd en organisatie centraal. Hoe kan je je organiseren dat je je tijd beter benut? Als je je aangesproken voelt door deze vraag, dan zijn seizoenen 1 en 3 zéker aanraders. Hun West-Vlaamse tongval en hoog ‘afwijkgehalte’ zijn toemaatjes, door de een wat beter gesmaakt dan door de ander. 

Bob en Laura H

Waar start mijn lofzang voor deze podcasts? Het verhaal? De podcastmakers? De regie en de montage? Voor deze podcasts loop ik met plezier een extra lusje (en neen, aan mij is er geen atleet verloren gegaan.) 

In Bob gaan ze op zoek naar … Bob, de man over wie Elisa (84) nooit iets gezegd heeft en over wie ze nu niet meer kan zwijgen. Zeker ook een aanrader om het met leerlingen te hebben over het geheugen, dementie, ouder worden … 

Laura H vertelt het waargebeurde verhaal van een Nederlands vrouw die geradicaliseerd naar het kalifaat verhuist en met haar twee kinderen weet te ontsnappen. 

The next big idea

Ideeën komen dagelijks op je af. Wat doe je met al die inspirerende gedachten? Sommige ideeën zijn de moeite waard om vast te pakken en een plaats te geven in je leven. Of om er een podcast over te maken. Omdenken!

Story club podcast

Raf Stevens nodigt leidinggevenden uit om hun authentiek leiderschapsverhaal te vertellen. Wat drijft hen en waar gaan ze naartoe? Het leidde nu reeds tot 60 inspirerende luisterverhalen. 

de Correspondent

De Correspondent breidde hun aanbod uit! Je vindt er fantastische artikelen en nu ook formidabele podcasts. Maatschappelijke thema’s worden uitgebreid en kritisch belicht. Het valt onder slow journalism. 

The Daily (The New York Times)

Dagelijks nieuws van The New York Times met 1 verhaal in de diepte (20 minuutjes). Jetje Degroof luistert hier dagelijks naar. 

1619 (The New York Times)

Naar aanleiding van de 400ste verjaardag van het begin van de Amerikaanse slavernij maakt The New York Times een audioreeks. Deze black history reeks is razend actueel. #blacklivesmatter

Wetenschapje

“Voor kleine en grote wetenschappers over grote en kleine vragen”, zo begint de podcast. Verwacht je maar aan de topkwaliteit van Het geluidshuis (big fan, here!) met fijne woordspelingen, veel stemmetjes, hilarische absurditeiten, maar vooral heel veel interessante weetjes. Een podcast om met verschillende generaties samen te beluisteren.

De wereld van Sofie 

En dan bedoelen we niet het boek van Jostein Gaarder maar wel het radioprogramma. Zo’n overdag-programma waar leerkrachten niet (vaak genoeg) naar kunnen luisteren want ja … dan geven ze les. Maar niet getreurd. Nu heb je ook de podcastversie over de kleine en grote thema’s van ‘wanneer is een roddel niet meer onschuldig’ tot alles over scheten. Sofie stelt de vragen en gaat op zoek, zonder gêne. Hier vind je het beste van De wereld van Sofie

Over onderwijs

Opgejaagd

Een mama, met Zweedse roots, zoekt in Nederland een school waar ze haar kinderen wil inschrijven. Een zoektocht door Nederland, naar Zweden en toch maar weer terug. Het leuke is dat ze aanzet tot anders kijken naar onderwijs. Zij is niet tevreden maar kan het anders? En hoe zou zij kijken naar het Vlaamse onderwijs? 

Buiten de krijtlijnen

Een podcast over onderwijs door een leraar… Rinke Vanhoecke stelt luidop de vragen die hij bedenkt tijdens het lesgeven. Fijn luistervoer! Schoolmaker Lydwin schoof vorige week samen met Kris Haesaert en Jeroen Heremans aan tafel bij Rinke om het te hebben over de impact van corona op onderwijs en hun verwachtingen voor de toekomst

Tjipcast 

In deze Nederlandse podcast gaat het over … onderwijs! Tjip, de podcastmaker, verzamelt “nieuwe antwoorden en ongewone perspectieven op taaie vragen die ik tegenkom in de praktijk van alledag”. Goed om weten: de eerste 40 seconden spelen versneld af, dit is niet het tempo van de rest van de podcast! (Geen fan van de intro dus)

The learning scientists

Een groep cognitieve psychologen delen wetenschappelijk onderzoek over leren en onderwijs. Een tip van Saskia Vandeputte die op mijn zomerlijst staat. 

Mini-podcasts (van 3 – 15 minuten) voor maxi-ontspanning

Uitsmijters (voor wie klein wilt beginnen): de tiny podcast – kleine dagelijkse gedachten, DS audio – audioverhalen van De Standaard of de podcasts van Paulien Cornelisse, cabaretier en auteur.

Tof, maar hoe luister ik naar een podcast?

Een podcast kan je vanop de website beluisteren. Best oké, zolang je internet hebt en zo. Podcast-apps zijn handiger. Ze laten je toe om een aflevering (of meerdere) te downloaden en je eigen afspeellijst samen te stellen. Zo kan je altijd en overal luisteren naar wat jij wil. 

De volgende apps kunnen wij aanraden:

Ik gebruik meerdere apps omdat niet elke podcast op eender welke app te beluisteren is. Dus het is perfect normaal om een collectie podcast-apps op je telefoon te hebben staan. 

Veel luisterplezier!

Charlotte Arnou,

met heel veel dank aan mijn podcast-fan-collega’s Jetje Degroof en Saskia Vandeputte voor de inspiratie

Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten, publicaties en verhalen?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Schoolmakers begeleidt leer- en veranderprocessen in scholen, van kleuter- tot volwassenenonderwijs. Wij werken nauw samen met raden van bestuur, directies, leerkrachten, leerlingen, oudercomités, pedagogisch begeleiders, ... Wij leveren maatwerk.

Volg ons op Twitter @Schoolmakers
Twitter feed is op dit moment niet beschikbaar.
Schoolmakers op Facebook Schoolmakers op Youtube
Schoolmakers CV, Dorpsstraat 1, BE-3020 Winksele - info@schoolmakers.be © 2024 Schoolmakers - Disclaimer & Privacy - Verkoopsvoorwaarden

Website door rubenvaes.be