Tienerscholen Brussel
“Tienerschool”. Een nieuw begrip. Een week na de lancering werd het vorige week uitgeroepen tot Woord van de Week door de Taalftelefoon. Gisteren nog werd het initiatief in La Libre Belgique uitgeroepen tot voorbeeld van sociale innovatie in Brussel.
Dat hoeft niet te verwonderen. Op een druk bijgewoonde persconferentie op dinsdag 25 oktober werd het concept gelanceerd door een stevig team van partners: de Vlaamse Gemeenschapscommissie, de vzw Sint-Goedele en de vzw Instituut van de Heilige Familie. Sindsdien zoemt het woord door onderwijsland.
Tienerscholen willen een antwoord bieden op de uitdagingen van het Brusselse onderwijs. De vroegtijdige schooluitval ligt met 25% onaanvaardbaar hoog, taal blijkt nog te vaak een barrière in plaats van een verrijking en het welbevinden krijgt na de overgang lager – secundair een stevige knauw. Tienerscholen brengen het beste van vele werelden samen. Een soort “lagere school meets secundair” dus, met een snuifje inspiratie uit buitenlandse succesvoorbeelden en vooral veel Brusselse goesting.
De Tienerscholen stappen af van een systeem van 6 jaar lager onderwijs en 6 jaar secundair. In de plaats daarvan hanteren ze een systeem van 4 jaar lager onderwijs, 4 jaar Tienerschool en 4 jaar secundair. In de Tienerschool gebeurt de overgang van lager naar secundair heel geleidelijk. Jongeren komen stapsgewijs in contact met alle studiedomeinen, ontdekken hun talenten en krijgen een eigen leertraject. De kracht van groepsleren wordt gecombineerd met persoonlijke begeleiding waar nodig. Evaluatie staat niet langer voor “punten, toetsen en examens”, maar voor observatie, feedback, positieve bijsturing en zelfreflectie.
Op dit moment werkt een Ontwikkelgroep het inhoudelijke programma en het schoolbeleid uit. In deze groep neemt Schoolmakers de procesbegeleiding op en denkt inhoudelijk mee na. In de komende maanden krijg je op deze website heel wat meer informatie.
Een greep uit de media:
Tienerscholen in het vtm-nieuws.
Tienerscholen in De Morgen.
Tienerscholen op Bruzz.be.
Meer info: Jan Royackers (jan@schoolmakers.be)
Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten, publicaties en verhalen?
Schrijf je in op onze nieuwsbrief