Aanbod

Contacteer ons met je concrete vraag

Webinar: Datagedreven School Maken

Schoolmakers en Smartschool werken vanuit een gedeelde ambitie om scholen via doordacht datagebruik in te zetten op beleids- en kwaliteitsontwikkeling.
Meer info

Masterclass ‘Meesterlijk Schoolleiderschap’

Tijdens deze masterclass werk je aan de positieve impact je hebt tot op het niveau van de leerprestaties leerlingen, studenten of cursisten.
Meer info

Masterclass Artificiële intelligentie

Deze masterclass is voor leerkrachten en schoolleiders die doordacht met AI in de school aan de slag willen.
Meer info

Gedrag van kinderen/jongeren met een rugzak : (V)echtscheiding

Kinderen laten hun emoties niet achter aan de schoolpoort.  We staan stil bij strijdverhalen, loyaliteitsconflicten en de impact ervan op de ontwikkeling van kinderen.
Meer info

Van stress naar veerkracht : Hoe de mentale tijger temmen?

Van stress naar veerkracht: Hoe de mentale tijger temmen?
Meer info

Nieuwe autoriteit: Tucht en sancties anders bekeken?

Hebben we soms het gevoel dat de oude traditionele gezagsrelatie t.a.v. jongeren niet meer werkt? Dit vraagt naar een nieuwe vorm van gezag.
Meer info

Workshop ‘Onze invulling van het mandaat van leraar-specialist’ (30 januari, Mechelen)

Hoe geef ik op een optimale manier vorm aan mijn mandaat van leraar-specialist? Dat is het centrale vraagstuk waarop deze inspirerende workshop een antwoord biedt.
Meer info

Coachen van medewerkers

Hoe coach ik mijn collega’s?
Meer info

Verbindend communiceren bij extreme uitspraken

Leerlingen worden steeds mondiger, hun meningen steeds extremer. Hoe ga je daar verbindend mee om?
Meer info
Kabot

Samen school maken met KABOT!

Samen met Schoolmakers biedt KABOT inkijk in haar manier van werken tijdens boeiende studiedagen. Ontdek hier het boeiende aanbod dat bestaat uit tweedaagse opleidingen, avondsessies en “Gluren bij de buren”-sessies waarbij je op klasbezoek kan.
Meer info

De performantie van ons directieteam versterken

Heb je als directeur soms een lichte twijfel over de effectiviteit van het directieteam van je school of je scholengemeenschap? Zijn jullie als directieteam nieuwsgierig naar hoe jullie jullie performantie nog kunnen versterken? Bespreek dan even intern of deze inspiratiesessie iets voor jullie kan betekenen.
Meer info
podcast op school

Podcasting in onderwijs

Podcasts zijn aan een heuse opmars bezig, maar kun je er ook mee aan de slag in de klas? Of als school?
Meer info
De invloed van AI op ons Onderwijs

Artificiële intelligentie in onderwijs

We volgen de laatste trends en praktijken, zodat wij je gefundeerd wegwijs kunnen maken in de wereld van artificiële intelligentie. ‘AI, AI, AI’ of eerder ‘amAI’?
Meer info

Trajecten Effectief Schoolleiderschap

Jouw schoolleiderschap doet ertoe, zeker in deze complexe en onzekere tijden. Schoolleiderschap vormt een belangrijke hefboom in de uitbouw van jouw school als een lerende organisatie. 
Meer info
podcast op school

Podcasts in de klas: van luisteren tot maken

Waar vroeger iedereen samen in de woonkamer zat te wachten op het zondagavondprogramma op TV, kijkt vandaag de dag iedereen gewoon on demand. Podcasts zijn eigenlijk net hetzelfde. Kan je er ook mee aan de slag in de klas?
Meer info

Aan de slag met executieve functies in de kleuterklas

Hoe zit dat nu met de impulscontrole, het werkgeheugen en de cognitieve flexibiliteit van het jonge kind? De vaardigheid om het eigen gedrag, emoties en gedachten te sturen (zelfsturing), is afhankelijk van executieve functies. Hoe geef je leerarrangementen zo vorm dat ze de executieve functies aan het werk zetten en ontwikkelen.
Meer info

Leiding geven aan doordachte digitalisering

Hoe kan je inzetten op digitaal leiderschap?
Meer info
Zomerschool organiseren

Een kwaliteitsvolle zomerschool organiseren van A tot Z

Heb je nog nooit een zomerschool georganiseerd of ben je zoekende naar kwaliteitsverbetering? Dan nemen we je graag mee in het zomerschoolverhaal.
Meer info

Digitaal in de kleuterklas

Digitale technologie biedt heel wat kansen om de mediakundige ontwikkeling van het jonge kind te ondersteunen en de media in hun leefwereld vol verwondering te laten ontdekken.
Meer info
Image by wayhomestudio on Freepik

Planlast: Operatie Overbodig

Wie over ons onderwijs spreekt, neemt bijna onlosmakelijk de term ‘planlast’ in de mond. Individuele leerkrachten, vakgroepen, directies, onderwijsteams, scholengemeenschappen, … trekken steeds vaker aan de alarmbel: er zijn niet genoeg uren in een dag om tot de kern van de zaak te kunnen komen, namelijk kwalitatief onderwijs.
Meer info
De invloed van AI op ons Onderwijs

AMA.I. – De invloed van ChatGPT&co op ons onderwijs

In deze sessie dompelen we je onder in de wereld van artificiële intelligentie. ‘AI, AI, AI’ of eerder ‘amAI’?
Meer info
Peer meditation

Peer Mediation

In dit traject leiden we leerlingen op tot bemiddelaars en nemen we ook leerkrachten mee zodat peer mediation een duurzame manier wordt om met conflicten op school om te gaan.
Meer info

Intelligente technologie in onderwijs

Intelligente technologie houdt de belofte in onderwijs te kunnen versterken, ondersteunen en verrijken. Het gaat niet zozeer over de toestellen, maar over de verandering van onderwijs geven en organiseren. Wil je de innovatieve kracht van slimme technologie combineren met de kracht en ervaring van de leerkracht, is het zaak te kijken waar ze complementair zijn.
Meer info

Kwalitatief aan de slag gaan met lezen in de kleuterklas

Voorlezen is één van de beste manieren waarop kinderen taal onder de knie krijgen. Voorlezen gebeurt dan ook in elke kleuterklas. Toch blijven er vaak nog enkele kansen liggen als het over voorlezen gaat. Wil je graag je voorleesactiviteit zo taalkrachtig als mogelijk maken?
Meer info
team van leerkrachten in gesprek

Professionele betrokkenheid bij digitaal onderwijs

Professionele betrokkenheid bij digitaal lesgeven, is de mate waarin je het digitale een plek geeft in je eigen ontwikkeling en die van je team. Deze training neemt je mee in het eerste domein van het DigiCompEdu, the European Framework for the Digital Competence of Educators.
Meer info

Power up your point: Krachtig presenteren

Als schoolleider heb je verschillende soorten presentaties die je brengt. Ze hebben allen dit gemeen: ze worden vaak met argusogen bekeken door een grote groep.
Meer info
communicatie

Gesprekstechnieken bij conflicten

In deze vorming gaan we op zoek naar manieren om conflicten op je school oplossingsgericht te benaderen en reiken we enkele gesprekstechnieken aan om dit proces te begeleiden.
Meer info

Maak van spelen krachtige leermomenten in de kleuterklas

Spelen en leren gaan hand in hand in de kleuterklas. Bovendien biedt meespelen veel kansen tot talige interactie in de kleuterklas. Maar hoe organiseer je je spel op die manier dat het zo leerrijk mogelijk is?
Meer info

Inzetten op verschillen in taal in de kleuterklas

Taalontwikkeling staat centraal in het kleuteronderwijs. Hoe ga je op klas- en schoolniveau aan de slag met taal en hoe link je dit aan je taalbeleid?
Meer info

Duurzaam veranderen: begeleiding in didactisch thema

Evalueren, differentiëren, flexwerking, zelfregulering, lesgeven met impact,... het zijn allemaal voorbeelden van didactische thema’s. Wil je op een van deze thema’s systematisch inzetten en beoog je een duurzame verandering die gedragen wordt door het hele team?
Meer info

Mini online cursus Evalueren en Feedback

Iedereen is het erover eens dat evalueren en feedback onlosmakelijk verbonden zijn met lesgeven. In deze mini cursus leer je alles over breed evalueren en feedback. Aan de hand van voorbeelden leer je hoe je zelf kwaliteitsvol kan evalueren in je eigen lessen.
Meer info

Mini cursus didactiek

Je bent zij-instromer en wil een spoedcursus didactief en basis van lesgeven? Of je geeft al even les maar wil graag een opfrissing van enkele basisprincipes? Dan is de mini cursus 'Didactiek' iets voor jou!
Meer info

E-course Binnenklasdifferentiatie

Je geeft les en wil volop de mogelijkheden van differentiatie verkennen van achter jouw computer? Of je wil leerkrachten (in opleiding) inspireren en ondersteunen? Dan is onze e-course Leren Differentiëren zeker iets voor jou!
Meer info

Masterclass voor hoger onderwijs en volwassenonderwijs ‘Opleidingen flexibel ontwerpen: van plan tot implementatie’

Zelf kunnen kiezen hoe je de beoogde competenties van een opleiding wilt bereiken? Opteren voor een leerroute die leren op afstand combineert met leren op de werkplek? Modules apart volgen, om ze vervolgens te stapelen tot een diploma? De toekomst van het flexibel onderwijs is hier! 
Meer info

Masterclass op maat ‘Opleidingen flexibel ontwerpen: van plan tot implementatie’

Op maat van je CVO flexibele opleidingen ontwerpen? Neem deel aan de masterclass 'Opleidingen ontwerpen: van plan tot implementatie'!
Meer info
intervisie onderwijs

Intervisie voor leidinggevenden in onderwijs

In een intervisietraject gaan we aan de slag met de concrete praktijk casussen uit de groep. Je wordt hierin begeleid door een professionele coach en procesbegeleider van Schoolmakers.
Meer info

Digitale lessen na corona

De afgelopen jaren waren ongezien voor het onderwijs: corona heeft voor een enorme stretch gezorgd. Nu is het tijd om op de pauzeknop even te drukken. Laten we terugblikken op wat geweest is en vooruitkijken naar wat komen gaat...
Meer info
leren organiseren evalueren

Effectief leren en evalueren op de zomerschool

In deze vorming gaan we in op hoe leren werkt en gaan we actief op zoek naar een concrete invulling van de planning van jouw zomerschool. Daarnaast staan we stil bij de zin van het evalueren en opvolgen van kinderen en het evalueren van de zomerschool zelf.
Meer info
Een zomerschool met focus op taal en welbevinden

Een zomerschool met focus op taal en welbevinden

In deze workshop gaan we dieper in op het creëren van taalkrachtige omgevingen. Daarnaast delen we heel wat tips en tricks om aandachtig om te springen met het welbevinden van leerlingen.
Meer info
Samenwerken met digitale middelen

Samenwerkend leren faciliteren met digitale tools

Met dit aanbod krijg je inzichten en tips om leerlingen effectief te laten en te leren samenwerken. We presenteren heel wat concrete voorbeelden van digitale tools die ons daarbij kunnen helpen.
Meer info
Spelen en leren integreren

Spelen en leren integreren

Samen werken we een thema uit tot een gevarieerde speel- en leerweek! In deze vorming gebruiken we werkvormen die de creativiteit van het team stimuleren.
Meer info
Evalueren

Digitaal evalueren: waarom zou ik dat (niet) doen?

In deze workshop bekijken we hoe digitale middelen je kunnen helpen bij de evaluatie. Met een workshop ‘digitaal evalueren’ kunnen we vele kanten op.
Meer info

Train the digital trainer

Je wil graag dat je collega’s zowel didactisch als technisch de tools gebruiken waarvoor je school heeft gekozen? Deze workshop geeft je handvaten voor een goede vorming, maar ook ideeën om professionalisering anders en duurzamer te maken.
Meer info
Feedback

Digisnack: Drie tools voor effectieve digitale feedback

Klare (digi)taal! In deze Digisnack lichten we drie tools toe om jouw leerlingen van diverse, effectieve en digitale feedback te voorzien waar ze meteen verder mee aan de slag kunnen.
Meer info

Gestroomlijnde communicatie

In tijden van digisprong en toenemende communicatiekanalen is het zaak daar doordacht mee om te gaan. Stroomlijn je communicatie!
Meer info
Visie op spelend leren in je zomerschool

Visie op spelend leren in je zomerschool

In deze sessie staan we stil bij de concepten spelen en leren. We bestuderen ze van filosofie tot praktijk en wisselen standpunten uit.
Meer info
Digitaal studenten

DigitALL-IN: iedereen mee via inclusief onderwijs

Hoe diverser je doelgroep, hoe meer je je aanpak daar moet op afstemmen. Gelukkig helpt technologie enkele drempels wegnemen om je onderwijs zo vorm te geven dat het voor iedereen makkelijk(er) te volgen is. Universal desing for learning (UDL) meets technology! De focus van deze lezing/workshop ligt volop bij het digitale aspect, meer dan bij de (theoretische) principes van UDL.
Meer info
Digitale strategie

Doordacht Digitaal, schrijf duurzaam plan voor digitaal leren en lesgeven.

Heb je een heldere, gedragen visie van de rol van digitalisering in leren en lesgeven in je school? Dan kan je een concrete strategie uitwerken om de komende jaren de koers te bepalen. In deze sessie maken we een digitaal plan op maat van je school.
Meer info

Optimaal digitaal lesmateriaal: zo ontwerp je het zelf

Van interactieve oefening met automatische feedback tot grafisch mooi uitgewerkt en inspirerend lesmateriaal en zelfs volledig cursusontwerp… Het komt aan bod.
Meer info
iedereen mee met ict

Iedereen mee met ICT: (Communicatie)tips voor ICT-coördinatoren

Tijdens deze sessie krijg je praktische (communicatie)tips en tools aangereikt om je te ondersteunen en het hele schoolteam mee te krijgen in jullie digitale verhaal.
Meer info

Allemaal massaal digitaal? Doordacht kiezen tussen digitaal en papieren (les)materiaal

We bekijken samen hoe digitaal en papieren lesmateriaal elkaar kunnen aanvullen - en waar er nog andere mogelijkheden liggen, bijvoorbeeld met pen devices.
Meer info

Hink Stap Digisprong

Op welke aspecten kan je de scholen in je stad/gemeente sterker maken in digitalisering? Dichten van de digitale kloof, financiële kloof bij aankoop of huur van toestellen? Welke bestaande initiatieven kan je versterken met digitale ondersteuning.
Meer info
Speelkansen verhogen in de speeltijd

Speelkansen verhogen in de speeltijd

We ontdekken samen hoe je materiaal en speelruimte kan inzetten om speelplezier te verhogen. We ontdekken verschillende speelse begeleidershoudingen en gaan op zoek naar kleine en haalbare acties.
Meer info
Communicatie

Allemaal dezelfde (digi)taal spreken

In deze vorming bieden we handvaten om de vertaalslag te maken tussen de verschillende teams.
Meer info
ict en differentiatie

Differentiatie = meer werk? Het digitale biedt meer dan een paar extra ogen

We bekijken samen hoe digitaal en papieren lesmateriaal elkaar kunnen aanvullen - en waar er nog andere mogelijkheden liggen, bijvoorbeeld met pen devices.
Meer info

Zelfregulering in een digitale context

Zet je in op Leren leren? Laat leerlingen daar nog meer uit halen, door hun zelfsturing en zelfredzaamheid in een digitale context te verhogen.
Meer info
digisprong

Van Digi-sprong naar Digi-landen

Als school maakte je de Digi-eerste-sprong, super! Maar wat nu? Tijdens deze vorming gaan we samen met een team binnen de school aan de slag om een goed beeld te krijgen van de stappen die reeds gezet werden, en hoe je de sprong kan omzetten naar een veilige landing.
Meer info
diversiteit

Omgaan met diversiteit

In deze workshop wordt op een interactieve manier een kader aangereikt rond het omgaan met diversiteit in de klas en op school.
Meer info
Spelen en leren met loose parts

Spelen en leren met loose parts

We laten jullie zelf de meerwaarde en het speelplezier van Loose Parts ervaren. We ontdekken hoe je spelen met Loose Parts kan begeleiden en brainstormen hoe je spelend kan leren met de materialen.
Meer info
e-learning

Focus op je kerntaak? Zet jouw digitale co-teacher slim in

Wie voor de klas staat, spendeert soms nog eens evenveel tijd aan de werktafel of computer. Als je die laatste slim inzet, automatiseer je makkelijk enkele processen, win je tijd en maak je ruimte vrij voor wat er echt toe doet...
Meer info

Digisnack: Drie tools voor grafisch sterk lesmateriaal

Geen grafisch talent? Geen probleem! In deze Digisnack lichten we drie tools toe om jouw lesmateriaal eenvoudig grafisch te versterken.
Meer info
ICT

Samenwerkend en onderzoekend een krachtige digitale leeromgeving ontwikkelen

Tijdens dit proces leer je als vakgroep van elkaar hoe ICT in te zetten en een krachtige leeromgeving voor je leerlingen te ontwikkelen.
Meer info
ict in de klas

De rollen van de leraar in een digitale leeromgeving

In deze masterclass staat jouw groeiproces als leraar centraal. Je krijgt antwoorden op: Welke verschillende rollen kan je zoal opnemen tijden je lessen en welke digitale tools kan je hierbij inzetten als ondersteuning van je lesgebeuren?
Meer info
Evalueren

Gesprekstechnieken bij evaluatie- en functioneringsgesprekken

In deze opleiding zetten we de basis rond het wettelijke kader als opstap naar concrete tips & tricks om (moeilijke) functionerings- en evaluatiegesprekken te voeren.
Meer info
klaslokaal

Workshop ‘Klaar voor Inspectie 2.0’

Deze workshop laat je alle hoeken van Inspectie 2.0 zien: het Referentiekader Onderwijskwaliteit (ROK), de centrale plaats van kwaliteitsontwikkeling in het nieuwe kader en hoe dit alles vorm krijgt in een doorlichtingsweek.
Meer info
Masterclass

Masterclass ‘Procesbegeleiding in onderwijs’

Deelnemen aan de Masterclass ‘Procesbegeleiding in Onderwijs’ houdt in dat je je op een intensieve manier verder bekwaamt in het begeleiden van verandering in onderwijs.
Meer info
veranderproces

Workshop ‘Effectief veranderen’

Wat dien je als school - zeker bij complexe uitdagingen - te ondernemen opdat veranderingsprocessen effectief zijn én het schoolteam dat ook zo ervaart? Dat is de kwestie die in deze workshop centraal staat.
Meer info
Verandering

Adviessessie ‘Voorliggende verandering aanpakken’

In deze online adviessessie gaan we samen met jou na welke stappen je als school kan zetten opdat (1) de aanpak van de uitdaging tot een effectief resultaat leidt én (2) dat het schoolteam dat ook zo ervaart.
Meer info
anticiperen

Workshop ‘Anticiperen op weerstand bij verandering’

Hoe kunnen we de weerstand ten aanzien van een verandering verkleinen? Op deze kwestie verschaft deze workshop jou antwoorden, die je meteen kan toepassen in jouw schoolteam.
Meer info
education

Workshop ‘Kwaliteitsontwikkeling: van klasvloer tot schoolbestuur’

Met veel oog voor de lokale context en voor het betrekken van iedereen, versterkt deze workshop de focus van je school op kwaliteitsontwikkeling en kwaliteitscultuur.
Meer info
actieplan

Traject ‘Het ROK in mijn school.’

We nemen het team mee in het verhaal van inspectie 2.0 en vertalen het ROK naar de context van de eigen school.
Meer info
Persoonlijke groei

Actie- en aandachtsmanagement

Binnen deze vorming kijken we naar hoe je jezelf kan organiseren én flexibel kan inspelen op de onverwachte tussenkomsten.
Meer info
Leider

Coachingtraject Leiderschapsontwikkeling voor schoolleiders

Dit traject ‘Leiderschapsontwikkeling voor schoolleiders’ wil jou doelen laten bereiken en tegelijk duurzaam te blijven functioneren.
Meer info
Coaching

‘Coachend leidinggeven richting grotere zelfsturing van teams. Hoe doe je dat?’

Om effectief en met impact leiding te geven aan zelfsturing, dien je continu te oefenen en zowel de buitenkant als de binnenkant van je leiderschap te ontwikkelen. Tijdens deze opleiding focussen we op beide aspecten.
Meer info
Feedback geven

Workshop ‘Effectieve feedback geven aan collega’s’

Jouw feedback is effectief als deze ook leidt tot ontwikkeling van de collega aan wie je feedback geeft. In deze workshop gaan we in op de volgende kwesties...
Meer info

Basistraject ‘Effectief Schoolleiderschap’

Met het Basistraject ‘Effectief Schoolleiderschap’ engageer je jouw schoolteam om bij te dragen tot jouw ontwikkeling als schoolleider.
Meer info

Workshop ‘Gedeeld effectief schoolleiderschap’

Deze workshop verschaft je een empirische onderbouwde houvast om je rol als schoolleider op een effectieve manier in te vullen.
Meer info
Leerlingenparticipatie

Leerlingenparticipatie : de leerlingen mee in de cockpit

De rode draad tijdens deze vorming is het uitwerken van een actieplan dat focust op het bevorderen van het leefklimaat op school waarin leerlingen maximaal tot leren kunnen komen.
Meer info
Team

Zuurstof creëren voor het team

We focussen op de gedragenheid van de visie, de sterkte van de organisatie en de veiligheid binnen het team.
Meer info
ouderbetrokkenheid

Ouderbetrokkenheid

In deze workshop wordt op verschillende manieren naar ouderbetrokkenheid gekeken en formuleren we mogelijke processtappen in een traject dat rond ouderbetrokkenheid kan worden gelopen.
Meer info
zelfzorg

‘Workshop Zelfzorg en zorg voor elkaar’

(Zelf)zorg omvat alle dingen die je doet om te zorgen voor je welzijn in vier belangrijke dimensies - je emotionele, fysieke, psychologische en spirituele gezondheid.
Meer info
Zwitsers zakmes

Leerlingenbegeleider als Zwitsers Zakmes

In deze vorming focussen we ons op een aantal rollen en functies die voor de leerlingenbegeleider zijn weggelegd.
Meer info

Webinar Differentiatie

In de webinar leer je zinvol differentiëren.
Meer info
differentiatie

Binnenklasdifferentiatie

Aan de hand van voorbeelden wordt aangetoond hoe we kunnen differentiëren door kleine ingrepen toe te passen in ons onderwijs en zo rekening te houden met leerlingen hun verschillen in interesse, leerstatus en leerprofiel.
Meer info
feedback

Feedback en formatief evalueren

Met enkele didactische aanpassingen kan je ervoor zorgen dat je als leerkracht de aanzet doet voor feedback en het denkwerk en de verwezenlijking aan de leerling(en) over te laten. 
Meer info
Lesgeven

Effectieve instructie

We reiken evidence-informed inzichten aan die een actueel overzicht geven van state of the art kennis rond effectief leren van onze leerlingen.
Meer info
Wijziging

Masterclass opleidingen procesgericht ontwerpen

Deelnemen aan de Masterclass ‘Opleidingen Procesgericht Ontwerpen’ houdt in dat je je op een intensieve manier verder bekwaamt in het begeleiden van verandertrajecten gericht op (her)ontwerpen van een opleiding. 
Meer info
evalueren

Kwaliteitsvol evalueren

Met een workshop ‘evalueren’ kunnen we vele kanten op. In samenspraak kiezen we een focus.
Meer info
samenwerken-groepswerk

Flexibel omgaan met groeperingsvormen

Met dit aanbod krijg je inzichten en tips om leerlingen te leren samenwerken.
Meer info
kinderen leren

Zelfregulerend leren en metacognitie

Aan de hand van concrete praktijkvoorbeelden tonen we je hoe je in je les de executieve functies van je leerlingen kan aanscherpen zodat ze versterkt en zelfstandig aan het leren kunnen gaan, in de klas en thuis.
Meer info

Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten, publicaties en verhalen?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief