7 redenen waarom duaal leren de toekomst is

15 oktober 2018
  1. Duaal leren stimuleert het levenslang leren. Inzetten op levenslang leren wordt noodzakelijk in deze sterk veranderende maatschappij. Het lijkt erop dat steeds meer jobs in de toekomst geautomatiseerd of vervangen worden. Dit zorgt ervoor dat mensen zich zullen omscholen, ook de mensen die al een job hebben. Door als bedrijf in te zetten op duaal leren zorg je ervoor dat leren een plaats krijgt op de werkvloer.
  1. De technologie innoveert zo sterk dat het onmogelijk is om leerlingen op school op te leiden met de nieuwste innovaties. Door leerlingen in innovatieve omgevingen in te zetten, krijgen ze alle kansen om met de meest innovatieve technieken te werken.
  1. Impliciet leren, het leren door te doen, te leren met je ogen, te leren van ervaren collega’s,… Allemaal zaken die minder in een schoolomgeving naar boven komen.
  1. Vanuit mijn ervaring hoor ik verschillende geluiden dat de arbeidsmarkt lijdt onder het tekort aan kwalitatief opgeleid personeel, duaal leren zorgt voor een opwaardering van het beroeps- en technisch onderwijs en zal zo de tekorten indijken.
  1. Mentorship op de werkvloer is dé manier om ervaren personeel een duwtje in de rug te geven of alternatieve trajecten aan te bieden voor personeelsleden. Het zorgt voor een groter eergevoel en motivatie bij alle werknemers. Ik herinner me dat mijn opa ook steeds erg fier was wanneer hij me iets bijzonders had geleerd.
  1. Scholen zetten door het duaal leren hun deuren open voor de industrie. In cocreatie versterken ze elkaar: de industrie helpt om innovatieve technieken in het onderwijs te brengen en het onderwijs brengt en ondersteunt de lerende houding op de werkvloer.
  1. Voor vele leerlingen zal dit traject hun motivatie een enorme boost geven, want leerlingen gedragen zich vaak totaal anders binnen een werkomgeving dan binnen een schoolomgeving. Dus waarom hen niet de kans geven om in deze omgeving hun talenten te ontwikkelen?

Ben je dit jaar ingestapt in een proefjaar rond duaal leren en heb je nood aan begeleiding en concrete tips? Check dan zeker onze Schoolsmaker ‘Inspelen op Duaal Leren’ op 12 december in Antwerpen. 

Joris

Interesse voor een adviesgesprek, lezing of workshop over dit thema? Contacteer ons op info@schoolmakers.be

Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten, publicaties en verhalen?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief